SLAVLJE KRALJICE INSTRUMENATA – Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali

Datum objave: 20. 9. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Povodom 26. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, a u pripravi za proslavu sv. Terezije Avilske, u istoimenoj Katedrali u Požegi održat će se tradicionalne Orguljaške večeri.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali svojim će koncertom pod nazivom „Orgulje – kraljica instrumenata“ 27. rujna u 20 sati otvoriti Baptiste-Florian Marle Ouvrard, orguljaš crkve sv. Eustahija u Parizu (Francuska). Tom prigodom predstavit će se djelima Johanna Sebastiana Bacha i Modesta Petroviča Musorgskog te svojom osobnom Improvizacijom.

U nedjelju 1. listopada 2023. godine u 19.30 sati, u sklopu Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, solistički koncert pod nazivom „Slava Vječne Crkve“ održat će Tomaž Sevšek Šramel, orguljaš franjevačke crkve u Šiški (Ljubljana – Slovenija). Predstavit će se djelima Johanna Sebastiana Bacha, Primoža Ramovša, Jehana Alaina, Oliviera Messiaena i Blaža Arniča.

U četvrtak 5. listopada 2023. godine, u nizu Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, solistički koncert pod nazivom „Tu es Petra“ s početkom u 19 sati održat će Mihael Mojzeš, orguljaš požeške Katedrale. Predstavit će se djelima Johanna Sebastiana Bacha, Césara Francka, Jehana Alaina, Henria Muleta i Maxa Regera. U nizu Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, u nedjelju 8. listopada u 19.30 sati održat će se koncert pod nazivom „Le jardin suspendu“ na kojem će nastupiti Pavao Mašić na orguljama i Tomislav Žužak na saksofonu. Tom prigodom izvest će djela Johanna Sebastiana Bacha, Jehana Alaina, Jeana Francaixa i Oliviera Messiaena.

Posljednji koncert u sklopu Orguljaških večeri održat će se u srijedu, 11. listopada 2023. godine u 19 sati kada će nastupiti Umberto Kostanić iz Münchena (Njemačka). Koncertom pod nazivom „Regeru u čast“ (povodom 150. obljetnice rođenja Maxa Regera)predstavit će djela Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohn-Bartholdya, Oliviera Messiaena i Maxa Regera.

TEKST: S. P.                FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn