SLATKI ŽIVOT, 100 GODINA TVORNICE ZVEČEVO – Izložba u čijem su stvaranju sudjelovali mnogi Požežani

Datum objave: 24. 8. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U povodu stogodišnjice postojanja tvornice „Zvečevo“, a u sklopu ovogodišnjeg Aurea Festa, Gradski muzej Požega pripremio je izložbu “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”. Izložba prikazuje povijest i djelovanje tvornice koja ima značajno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20.st. Postavljena je u privremenom izložbenom prostoru u Ulici Matice hrvatske 13, a bit će otvorena 26. kolovoza u 18.30 sati i otvorena ostaje do 2. listopada 2021. godine.

Gradski muzej Požega u sklopu programa ovogodišnjeg Aurea festa pripremio je izložbu “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”. Zbog radova na zgradama muzeja, izložba je postavljena u prostoru udruge Naša djeca, u Ulici Matice hrvatske 13. “Financijsku podršku pružili su Grad Požega i Ministarstvo kulture i medija, a u realizaciji su sudjelovali i brojni pojedinci i ustanove,” naglasila je najavljujući izložbu ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

Izložba prikazuje povijest i djelovanje tvornice koja je na početku nosila ime „Stock“, a kasnije „Zvečevo“, a ima značajno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20.st. Ideja za izložbu nastala je početkom prošle godine kada su počela opsežnija istraživanja povijesti tvornice, naglasila je autorica Ivana Domanović, kustosica Povijesnog odjela.

“Povijest tvornice koja počinje od 1921. godine, vrlo je kompleksna, a muzej je ovom izložbom dao presjek te povijesti i same djelatnosti tvornice. Izložba je podijeljena u četiri osnovna dijela od kojih je prvi posvećen osnivanju i radu tvornice, drugi je dio posvećen povijesti pogona Alkohola što je i najstariji pogon u tvornici. Tu je i pogon Čokolade u čijoj povijesti posebno mjesto zauzima Mikado, prva čokolada s rižom na svijetu, a tu su i brendovi poput Seka i Braco, Volim te, Samo ti, Mond i drugi. Četvrti dio izložbe posvećen je radnicima, radu u pogonu, tvorničkim vatrogascima i mehaničarima te značajnoj ulozi Zvečeva u razvoju sporta u Požegi. Ovo je tema koja je bliska mnogim Požežanima stoga su u posudbi materijala sudjelovali mnogobrojni sadašnji i bivši radnici te drugi pojedinci,” rekla je autorica izložbe.

Izložba nakon otvaranja ostaje otvorena do 2. listopada 2021. godine i moći će se pogledati od ponedjeljka do subote od 10 do 12 sati, te ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati. Tijekom održavana Aurea festa bit će otvorena u večernjim satima od 18 do 21 sat. Ulaz je besplatan. U suradnji s akademskom kiparicom Tatjanom Kostanjević Gradski muzej Požega pripremio je i  likovne radionice za djecu tematski vezane uz slatku povijest požeške tvornice.

TEKST: Sanja Pok                FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn