SKUPŠTINA TZ GRADA NOVE GRADIŠKE – Uz kvalitetne tradicionalne manifestacije pripremljeni su i novi projekti

Datum objave: 25. 3. 2015. | Kategorija: Društvo

DSCN0638

NOVA GRADIŠKA – Nakon redovne radne sjednice članova Turističkog vijeća ovih je dana održana i skupština Turističke zajednice grada. Bila je to prigoda da članovi skupštine usvoje izvješće o radu direktorice Dinke Matijević i financijskom poslovanju, te se upoznaju s tradicionalnim turističkim aktivnostima koje slijede , kao i aktualnim projektima upućenima prema resornom Ministarstvu i Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Najmlađi grad u Hrvatskoj, kako povjesničari često nazivaju Novu Gradišku, u turističkom se smislu, zbog nedostatka  posebno vrijednih  povijesnih zdanja, odlučio profilirati i gostima približiti kroz kvalitetne i zanimljive manifestacije. Riječ je o, sada, već tradicionalnim aktivnostima koje na najbolji način spajaju elemente ruralnog turizma, slavonske gastronomske specifičnosti , te kulture i urbanog naslijeđa  zlatnih godina građanskog 19.i 20.stoljeća.U tom je smislu sve planirano tijekom protekle godine i realizirano, a po prvi smo puta i službeno upoznati sa strukturom gostiju grada.Njih najviše koji su se u Novoj Gradiški zadržali i tijekom noći stizalo je iz Italije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, te Francuske, a, u skladu s novim nacionalnim sloganom „Hrvatska 365“ stizali su nam tijekom cijele godine.Zahvaljujući njima, gostima grada, ali i iznimno kvalitetnom radu djelatnica Turističke zajednice, niz novogradiških manifestacija odavno je postao prepoznat i izvan ovog dijela Slavonije. Upravo će se na njima, svojevrsnom brendu grada, temeljiti i turistička 2015.godina, koja će, uz tradicionalne, Novogradiščanima omiljene manifestacije, donijeti i neke nove. U Turističkoj zajednici uz značajnu podršku grada i njegovog čelnog čovjeka, gradonačelnika Željka Bigovića, krenulo se i s pripremama za najveću godišnju  gradsku manifestaciju, tradicionalno „Glazbeno ljeto“ koje će ove godine doživjeti svoje jubilarno, 20.izdanje, te u skladu s godinama i tradicijom, uz standardne tri glazbene večeri, publici ponuditi i puno toga novoga. Novost je i iznimno zanimljiva priča koja će oživjeti središnju gradsku ulicu, ali i dati „vjetar u leđa“ lokalnim ugostiteljima, takozvani „Festival kave i kolača“ koji će od 8.svibnja, u trajanju od 10 -ak dana, s iznošenjem terasa, uz cjelodnevne nastupe domaćih i gostujućih barista i koktel majstora, uličnih zabavljača i glazbenika, pod generalnim pokroviteljstvom „Francka“ gostima, po iznimno popularnim cijenama , nuditi kavu i kolač. Uz ovu jedinstvenu slatku priču, svatko tko zagrize u kolač poslužen na sasvim posebnom podlošku, zagrist će i u novogradišku povijest, saznavajući pokoju zanimljivu crticu iz prošlosti. Mjesec lipanj rezerviran je za još jedan, relativno novi turistički proizvod koji će, sigurni smo, postati tradicija. Riječ je o tradicijskim seoskim igrama žena koje su prošle godine, prema ideji  novogradiških ugostitelja, braće Arić, uz pomoć Turističke zajednice, onako, probno, organizirane na OPG-u „Matin i Anin stan“ u Gornjim Crnogovcima, a ovaj će puta doživjeti  i svoje službeno, premijerno izdanje.

DSCN0633

Skupština je bila i prilika da direktorica Dinka Matijević nazočne upozna i s aktualnim projektima koje je Turistička zajednica ove godine uputila prema resornom Ministarstvu i Hrvatskoj turističkoj zajednici. Riječ je o čak pet  iznimno kvalitetnih i turistički atraktivno osmišljenih projekata od kojih svi jako puno očekuju.Na prvom mjestu tu je projekt „Šetnicom novogradiškim zanimljivostima“ koji bi, prostor rijeke Šumetlice, trenutno pripremljen za šetnje i rekreaciju, upotpunio nizom atraktivnih povijesnih sadržaja i poznatih i nepoznatih pričica iz prošlosti , strateški raspoređenih po turističkim pločama. Park znanosti Novogradiščanima bi i njihovim gostima znanost približio na sasvim novi način, kroz zanimljive projekte i instalacije domaćih mladih znanstvenika. U turističkoj terminologiji riječ je o takozvanim „fun facsts“ interpretacijskim pločama. Priču o parku znanosti sjajno će dopuniti projekt „NG slikovnica“ namijenjen najmlađim gostima grada, osnovnoškolcima koji programom školskih ekskurzija posjećuju svoju županiju. Kroz ogromne slikovnice smještene na središnjem gradskom dječjem igrališu, učenici će se upoznati s najvažnijim događajima grada od njegovog osnutka do suvremenosti. I na kraju, tu je projekt od kojega bi dugoročno mogla profitirati čitava regija, ali i države s dvije obale rijeke Save. Riječ je o priči  zvanoj „Lijepa naša rijeka Sava“ u koju su zajednički ušli gradovi Slavonski Brod i Nova Gradiška, te sve posavske općine Brodsko posavske županije, priči koja će, konačno, na pravi način valorizirati značaj rijeke koja je oduvijek značila život.Tko zna, možda, upravo zahvaljujući ovim sjajnim projektima, kroz koji mjesec središtem najmlađeg hrvatskog grada, svakodnevno počnu šetati skupine stranih turista. Potencijala, svakako imamo, ali i kvalitetne ljude na čelu Turističke zajednice.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn