SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Usvojen proračun za 2017. godinu

Datum objave: 12. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

dsc06838

POŽEGA – Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije vijećnici su većinom glasova usvojili Prijedlog proračuna za 2017. godinu planiranom u iznosu od 405 milijuna kuna.

U strukturi proračuna 69 posto sredstava odnosi se na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika koji se prate izvještajno, a 31 posto ili 124 milijuna kuna odnosi ne na prihoe i rashode koji imaju novčani tijek u Proračunu za 2017. godinu, pojasnio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Važno je spomenuti da je izvorni proračun naše županije 20 milijuna kuna. Problematika koju smo imali zbog prezaduženosti i preuzimanja kredita ali i ostalih obveza po pitanju Županijske uprave za ceste te fiskalne mogućnosti županije kroz otplatu kredita ostaje i dalje. Čak 5,1 milijun kuna  ili 28 posto od našeg proračuna predviđeno je i pripremljeno za plaćanje kredita. Iduće godine je izborna godina pa nas čeka i novo opterećenje za izbore u iznosu od 2,5 milijuna kuna,” rekao je župan Tomašević.

dsc06839

Proračunu je, naglasio je župan, predviđen u nizu projekata od razvoja poljoprivrednih površina, do  poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti i razvoja školstva. “U tijeku je i završetak pripreme za natječaj kako bi omogućili Domu zdravlja, svim koncesionarima u zdravstvenim institucijama gotovo stopostotna nepovratna sredstva ili opremu koju će županija u suradnji s resornim ministarstvo i  kroz europski fond  pokloniti svim korisnicima. Pri kraju smo skeniranja potreba koncesionara, a tu je i veliki projekat proširenja ili dizanja razine prostora na Pedijatriji naše Opće županijske bolnice u vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Tu su i projekti projekti energetske učinkovitosti objekta u obrazovanju za koje je predviđeno ok tri milijuna kuna s tendencijom proširenja,”rekao je župan dodajući da su proračun nastojali uskladiti sa svim realnim mogućnostima koje ima županija te s pripremom da će doći do smanjenja izvornih prihoda u 2017. godini po pitanju kompletne porezne reforme, ali uz obećanje ministra financija kako će sve ono što lokalna i regionalna samouprava izgube biti nadoknađeno kroz druge izvore, projekte i pomoći.

dsc06837

Vijećnici su na današnjoj sjednici većinom glasova prihvatili i rebalans proračuna za 2016. godinu,  te prijedlog javnih potreba u kulturi, sportu te humanitarno-socijalnih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prihvaćen je i financijski plan Županijske uprave za ceste za 2017. godinu s projekcijama za 2018. i 2019. godinu te plan građena lokalnih i županijskih cesta na području županije u 2017. godini.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn