SKROMNO I DOSTOJANSTVENO – Najavljeno obilježavanje Dana branitelja Požeško-slavonske županije

Datum objave: 16. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- Dan branitelja Požeško-slavonske županije, 17. rujna, ove će godine biti obilježen polaganjem vijenaca na Trgu 123. brigade uz Spomen obilježje hrvatskim braniteljima, s početkom u 9:00 sati. Program je reduciran u skladu s epidemiološkim mjerama, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić te voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomo Vrhovac.

Prije šest godina Županijska skupština usvojila je 17. rujna ,dan kada je oslobođena požeška vojarna, kao Dan branitelja Požeško-slavonske županije. Polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima 123. brigade sutra će biti obilježen Dan branitelja, ali i 29. obljetnica oslobađanja požeške vojarne. Iako epidemiološka situacija nalaže program obilježavanja znatno skromnijih razmjera, brojni razlozi za dostojanstveno sjećanje i ponos ostaju, jer kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, branitelji Požeško-slavonske županije dali su svoj neprocjenjivi obol u stvaranju moderne hrvatske države.

“Prigoda je to da se prisjetimo vremena prije 29. godina kada je nekolicina hrabrih ljudi s minimalnom količinom osiguranja i tehnike odlučili osvojiti vojarnu. Odluke koje su se tada odnosile bile su od vitalnog značaja. Iza toga došlo je do formiranja slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u Republici Hrvatskoj. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u operacijama kojima je oslobođena cijela Zapadna Slavonija i stoga sam ponosan, kao župan, ali i kao sudionik tih zbivanja i umirovljeni general hrvatske vojske na ta zbivanja. Ostaje poruka – kada je domovina zvala, mi smo se odazvali, a gotovo 30 godina postojanja moderne države, jamstvo je da će ona i opstati. U vremenima koja su ispred nas, ostaje obaveza dokumentirati i evidentirati ta zbivanja te izraditi i udžbenik o Domovinskom ratu,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Dan branitelja važan je dan u našoj povijesti i pozivam sve sugrađane da proslave ono što smo sami ostvarili. Nama slobodu nitko nije dao, plaćena je životima najboljih među nama. Stoga moramo se prisjećati, moramo pozvati hrvatske branitelje da govore što je i kako je bilo te ne dozvoliti nikome i nikada da u pitanje dovede Domovinski rat. To je nešto sveto za nas, ono što nam je omogućilo da slobodno živimo, da Hrvatska bude članica Europske unije te da promičemo vrijednosti kojima smo uvijek pripadali. Teška vremena su iza nas, moramo gledati u budućnost, u mlade ljude, ali ne zaboravljajući ono što je bilo, jer narod bez svoje povijesti nema ni budućnosti,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomo Vrhovac naglasio je kako će Dan branitelja biti obilježen polaganjem vijenaca uz spomen obilježje 123. brigade s početkom u 9,00 sati.

“Iako će ove godine svečanost biti skromna, to neće umanjiti njenu važnost niti važnost onog što se slavi. Ovom prilikom prisjetit ćemo se 17. rujna 1991. godina, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u našem gradu, te se po prvi puta u povijesti vojarne, na jarbolu zavijorila hrvatska zastava. Za sjećanje na taj dan i one kojih više nam među nama i vrijeme kada je domoljublje i zajedništvo krasilo hrvatski narod i branitelje, 17. rujna u 9 sati na Trgu 123. brigade položit ćemo vijence i zapaliti svijeće, ” zaključio je Vrhovac uz zahvalu svima koji su bili sudionici tih dana.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn