SKILLS U TURSKOJ – Učenici i nastavnici Tehničke škole Požega na trećoj mobilnosti Erasmus projekta

Datum objave: 21. 1. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Učenici i nastavnici Tehničke škole Požega sudjelovali su na trećoj mobilnosti u okviru projekta školskog partnerstva Erasmus+KA2 koja je održana u Istanbulu u Turskoj. Na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika maturanata: Emanuel Grbac, Filip Križanac, Juraj Matić, David Jurković i Mihael Rudar. S njima su bili profesori Hrvoje Mikolčević i Marina Mirković (lokalna koordinatorica projekta).

U razdoblju od 5. do 11. siječnja 2022. srednja škola „ Suleyman Demirel Anadolu Lisesi“ iz Istanbula u Turskoj bila je domaćin treće mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva ” With the Skills of the Future for a Successful Job and Life”. Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega iz Hrvatske, te Kanepi Gümnaasium iz Estonije (koordinator projekta). Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika maturanata: Emanuel Grbac, Filip Križanac, Juraj Matić, David Jurković i Mihael Rudar. S njima su bili profesori Hrvoje Mikolčević i Marina Mirković (lokalna koordinatorica projekta).

Na početku susreta učenici su putem pripremljenih prezentacija svake škole partnera u projektu, raspravljali o zanimanjima budućnosti, poslovima koji će biti korisni u budućnosti, ali i onima koji će nestati. Aktivnosti učenja imale su za cilj ukazati na važnost razvoja vještine komuniciranja u svakodnevnom životu, školi i poslovnoj suradnji. Kroz seminar koji je sadržavao predavanja i radionice, učenici su upoznali razvoj komunikacije kroz povijest, kao i razvoj pisma i uređaja za komunikaciju. Saznali su što je komunikacija, a što nije, kako ona započinje i završava. U predavanja su bile uključene emocije i psihološka stanja čovjeka. Predavačice su pokrenule raspravu o komunikaciji koju koriste žene te o komunikaciji koju koriste muškarci. Također se razmatralo i sporazumijevanje životinja u prirodi.

Učenici su sudjelovali u debatama s temama: da li je tehnologija dobra za čovjeka, što je čovjeku važnije – ljubav ili novac, trebaju li učenici pohađati fakultete.  Razvoj sposobnosti raspravljanja te iznošenja stavova i mišljenja učenicima će biti korisno stečeno znanje u životu. Posebno će im pomoći predavanje kako pravilno odraditi intervju za posao i kako napisati savršen životopis. Učenici su naučili kako pokazati sebe u najboljem svjetlu i pravilno komunicirati.

Kako je Istanbul više milijunski grad rasprostranjen i na europskom i azijskom dijelu kopna, sudionici mobilnosti u razgledavanju su upoznali najvažnije atrakcije i kulturne znamenitosti. Škola i hotel u kojem su sudionici bili smješteni nalaze se u četvrti Kartal koja se nalazi na azijskoj strani grada, na obali Mramornog mora. Iako je udaljen od centra grada, Kartal je jako naseljen.Na azijskoj strani, na brdu iznad grada, nalazi se vidikovac. Cijeli park isprepleten je stolovima, stolicama i klupicama na koje dolaze stanovnici grada Istanbula kako bi se opustili, porazgovarali ili uživali u predivnim pogledima. Iz bilo koje pozicije na grad se pruža veličanstven pogled, a mjesta za fotografiranje kao stvorena su za turiste koji zauvijek žele ponijeti za uspomenu sjećanja na povijesni i moderni grad Istanbul koji je savršen u toj jedinstvenoj kombinaciji.

Projekt SKILLS sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se krajem ožujka 2022. godine u Catanzaru u Italiji.

TEKST: S. P./TŠP                      FOTO: Tehnička škola Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn