ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA – Županijske nagrada i nova Mreža hitne medicine za dostupniju zdravstvenu skrb čaglinskom kraju

Datum objave: 06. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Danas je održana 8. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a vijećnici su većinom glasova prihvatili ukupno 26 točaka dnevnog reda.

Prihvaćen je prijedlog Odbora za dodjelu županijskih nagrada da se godišnja nagrada Požeško-slavonske županije dodjeli Mati Veiću iz Ruševa, donatoru 100 tisuća eura vrijednog UZV uređaja Općoj županijskoj bolnici i u Požegi čiji je potez krajem prošle godine oduševio cijelu Hrvatsku. Osim Mate Veića, županijske godišnje nagrade dobit će tvrtka Magma d.o.o. iz Požege te Josip Štimac iz Bjelovara, začetnik ideje za izgradnju bioplinskog postrojenja na području Grada Lipika, a nagrada za životno djelo dodjeljuje se posmrtno Anti Bagariću, županu požeško-slavonske županije i predsjedniku Kriznog štaba početkom Domovinskog rata koji je preminuo u prosincu prošle godine. Nagrade će biti dodijeljene na Svečanoj sjednici povodom Dana Požeško-slavonske županije u travnju ove godine.

Većinom glasova prihvaćeno je i polugodišnje izvješće o radu župana, a prihvaćen je i prijedlog nove Mreže hitne medicine za područje Požeško-slavonske županije koji će veliko olakšanje donijeti ponajprije stanovnicima čaglinskog kraja. Naime, Mrežom hitne medicine iz 2016. godine na području općine Čaglin ukinuta je pripravnost. Istom Mrežom ukinuta je pripravnost u gradu Kutjevu dok je u gradu Pleternici dodan novi TIM2 koji pokriva i područje grada Kutjeva, ali stanovnici općine Čaglin ostali su bez adekvatne i dostupne zdravstvene zaštite.

Županijski vijećnici prihvatili su danas prijedlog da se izmjeni Mreža hitne medicine i to na način da se uz postojeće timove na području Požeško-slavonske županije, u općini Čaglin predloži ugovaranje pripravnosti jednog tima u sastavu liječnik, medicinski tehničar i vozač. Pojedina naselja Čaglina od grada Pleternice udaljena su 35 km, a od Požege i 45 km što je u hitnim slučajevima prevelika udaljenost. Uz to, u trenucima kada liječnici obiteljske medicine ne rade (radnim danom od 19,00 do 7,00 sati i vikendom) stanovnici 31 naselja općine Čaglin nemaju niti približno kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu kakvu ima ostatak Požeško-slavonske županije, a današnja odluka Skupštine tu situaciju trebala bi promijeniti.

Vijećnici su prihvatili između ostalog i Plan razvoja civilne zaštite za 2019. godinu, Odluku o pristupanju Europskoj povelji za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini, Odluku o osnivanju i imenovanju županijskog Antikorupcijskog povjerenstva te niz točaka vezanih uz investicijsko i tekuće održavanje osnovnog i srednjeg školstva te zdravstvenih i ustanova socijalne skrbi.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn