SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE PSŽ – Većinom glasova usvojen Proračun za 2022. u iznosu od 772 milijuna kuna

Datum objave: 17. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održana je 5. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije na kojoj su vijećnici većinom glasova prihvatili ukupno 16 točaka dnevnog reda među kojima i Prijedlog Proračuna za 2022 godinu u iznosu od 772 milijuna kuna.

Najvažniji akt Županije, Prijedlog Proračuna za 2022. godinu i projekciju za 2023. i 2024. godinu s naglaskom na temeljnim odrednicama obrazložila je požeško-slavonska župnica Antonija Jozić.”Proračun je planiran na rashodovnoj strani u visini od 772 milijuna kuna od čega su značajna sredstva, sredstva naših proračunskih korisnika. Kroz ovaj proračun vidljivo je da se neke stvari mijenjaju u odnosu na prijašnji. Uzevši u obzir da je naša Županija još uvijek opterećena financijskim problemima koji proizlaze iz malo dalje prošlosti, kada rasporedite raspoložive prihode na rashode, ostane vrlo malo sredstava koja se mogu usmjeravati u određena poboljšanja. Mi smo u tom kontekstu dobro proanalizirali rashode proračuna u 2021. godini i učinili smo određene pomake .U proračunu su svi projekti za koje su ostvarena sredstva iz Europskih fondova, tu prvenstveno mislim na asistente u nastavi, Obrok za pet i puno drugih projekata.” rekla je županica.

“Kod planiranja proračuna vodili smo računa da ne idemo preambiciozno s predlaganjem vama kao vijećnicima, kako ćemo, primjerice, jedan kapitalni projekt riješiti  – jer je praktički to nemoguće. Uštede koje smo ostvarili rasporedili smo za pripremne dokumentacije za natječaje, pa je tu priprema dokumentacije za jednosmjenski rad u školama, priprema dokumentacije za jedan od strateških projekata, Inovacijski co-working centra Panora, nastavak financiranja pripreme dokumentacije Sustava navodnjavanja Orljava- Londža i drugo. Osobno, nisam nikada napuhavala proračun da on izgleda lijepo pa neću to ni ovdje. Radije ću, ako dobijemo nekakva sredstva, napraviti rebalans proračuna te ćemo imati “slatku muku” povećavanja i prihoda i rashoda proračuna. Proračunom i projekcijama pokriveni su svi ciljevi Plana razvoja, a najveći udio u Proračunu za 2022. godinu i u projekcijama imaju programi i aktivnosti iz prioriteta Plana razvoja koji se odnose na povećanje kvalitete života. Tu prvenstveno mislim na obrazovanje i znanost, zdravstveni sustav, kulturu i drugo. Obzirom na činjenicu da je 90 posto našeg proračuna zakonski zadano, ističemo da su uloženi znatni napori da se što više sredstava uloži u razvoj konkurentnog gospodarstva. U 2022. godini udio takvih aktivnosti u raspoloživim sredstvima je 6, 3 posto, a na razini projekcije se povećava gotovo 10 posto. Znači, idemo s pripremom projektne dokumentacije i nadamo se realizirati takvih projekata što više i što prije, idemo s pripremom one dokumentacije za koju znamo da će se raspisivati natječaji iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i višegodišnjeg financijskog okvira u sljedećoj godini – to su projekti vezani za turizam, kulturnu baštinu, energetsku obnovu zgrada koje su zaštićena kulturna dobra i najveći od njih, do je resor obrazovanja odnosno uvođenje jednosmjenskog rada u osnovne škole kojima je Županija osnivač. Bitno je za reći da smo u 2021. godinu ušli s viškom prihoda, a isto tako s viškom prihoda ući ćemo i u 2022. godinu tako da ćemo prvi rebalans ovog proračuna imati već u ožujku,” rekla je županica.

Većinom glasova županijski vijećnici usvojili su druge točke među kojima i Plan razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje 2021/ 2027 godina.Plan razvoja bio je 30 dana u javnom savjetovanju, a sadrži strateške projekte koji su planirani u navedenom razdoblju među kojima su društveni i infrastrukturni višemilijunski projekti ključni za razvoj gospodarstva, turizma, obrazovanja te kulturne djelatnosti na području županije.

TEKST: S. Pok                FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn