SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE PSŽ – Većinom glasova usvojen Proračun za 2020. u iznosu od 706 milijuna kuna godinu

Datum objave: 03. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA -Održana je 12. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije na kojoj su vijećnici većinom glasova prihvatili ukupno 12 točaka dnevnog reda među kojima i Prijedlog Proračuna za 2020 godinu u iznosu od 706 milijuna kuna.

Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekciju za 2021. i 2022. godinu s naglaskom na temeljnim odrednicama obrazložio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Proračun pokazuje brigu za svakog stanovnika, za udruge i gospodarstvo, razvijan je i pokazuje dobro i kvalitetno upravljanje resursima. Ukupni Proračun je 706 milijuna kuna, što je 31 posto više u odnosu na plan za 2019. godinu ili drugi rebalans. Najveći postotak je u tome, što sukladno Zakonu i uputi Ministarstva financija mi sada u proračunu moramo voditi nominalno i plaće za srednje i osnovne škole koje su oko 130 milijuna kuna, stoga je došlo do znatnog povećanja proračuna u odnosu na 2019. godinu. Tu je i novih 8 milijuna kuna gdje dolazi do povećanja, a vezano uz Državnu upravu koja dolazi u sastav Županije od 1. siječnja 2020 godine. U strukturi proračuna 80 posto ili 565 milijuna kuna odnosi se na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika koji se vode evidencijski, a 20 posto ili 141 milijun kuna odnosi se prihode koji će imati novčani tijek u Proračunu. Izvorni proračun, 35,9 milijuna kuna, na razini je županijskih kapaciteta i mi smo ga povećali za 4 posto u odnosu na prošlu godinu s vjerom da neće biti smanjenja iduće godine,” naglasio je župan Tomašević dodajući kako je u idućoj godini značajan iznos planiran za pripremu projekata za privlačenje Europskih sredstava.

“U pripremi su ili već i potpisani primjerice četiri velika projekta gdje je financiranje oko 80 posto, ali na nama je da pripremimo dokumentaciju – Kuća graševine čija je dokumentacija “teška” oko tri milijuna kuna a naša obveza je 15 posto, Svijet graševine koji povezuje tri vinogorja pri čemu je cijeli projekt oko 60 milijuna kuna, a dokumentacija oko 3,6 milijuna kuna, Regionalni centar razvoja poljoprivrede u kontekstu potpisanog sporazuma na našoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi koja je Centar kompetentnosti s izgradnjom farmi i pratećih sadržaja te projekt Geotermalni izvori gdje je u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem povezano svih pet slavonskih županija s namjerom da krenemo u istražne aktivnosti kako bi pronašli termalne izvore koji će pružiti vrijedne turističke potencijale. Bez pripremnih dokumenata ne može se ništa ni aplicirati i mi idemo korak naprijed, a na već pokrenute višemilijunske EU projekte iznimno smo ponosni,” dodao je župan.

Većinom glasova županijski vijećnici usvojili su i druge točke među kojima i Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste, Sporazum o suradnji između Požeško-slavonske županije i Lubuskog vojvodstva u Republici Poljskoj, Odluku o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika, Odluku o sklapanju sporazuma i preuzimanju državnih službenika i namještenika te Zaključak o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d. Za potrebe projekta “Kuća graševine”.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn