SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE PSŽ – Usvojen Proračun za 2023. godinu u iznosu od 109 milijuna eura

Datum objave: 14. 12. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održana je 10. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije na kojoj su vijećnici većinom glasova prihvatili ukupno 24 točke dnevnog reda među kojima i Prijedlog Proračuna za 2023 godinu u iznosu od 109.538.213,14 eura. “Proračun je realan, čvrsto na zemlji. Nisam spremna stavljati želje, čestitke i pozdrave u proračune već ono što je realno i provedivo,” rekla je županica Jozić.

Najvažniji akt Županije, Prijedlog Proračuna za 2023. godinu, prvog u povijesti županije prikazanog u eurima obrazložila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Proračun je realan, čvrsto na zemlji.Nisam spremna stavljati želje, čestitke i pozdrave u proračune već ono što je realno i provedivo, oni projekti za koje već imamo osigurano financiranje ili za koje smatramo i za koje smo 95 posto sigurni da ćemo osigurati financiranje u sljedećoj godini. S obzirom na odluke koje nam dolaze, vezano za projekte koji nam se odobravaju, vjerujem da ćemo mi vjerojatno već u ožujku, a najkasnije u lipnju, imati prvi rebalans proračuna,” rekla je županica.

Povećanje naknada asistentima u nastavi

Većinom glasova usvojen je i amandman županice Jozić koji se odnosi na naknadu troškova asistentima u nastavi .”U sklopu Prijedloga proračuna za 2023 godinu s projekcijama za 2024 i 2025.godinu na stolu je i amandman koji se sukladno Poslovniku smatra sastavnim dijelom Proračuna. Predlažemo u okviru Proračuna izmjenu koja se odnosi na naknadu troškova asistentima u nastavi do kraja nastavne godine 2022/ 2023.u ovom trenutku na području naše županije imamo 58 asistenta u nastavi. Oni su bili kod mog zamjenika, gospodina Trohe, zatražili su povećanje njihovih plaća, isto je zatraženo i na području cijele Hrvatske. Neke županije su već donijele odluku o povećanju. Ja predlažem da uvedemo naknadu za topli obrok u mjesečnom iznosu od 500 kuna, to neoporezivi iznos koji bi se onda do kraja nastavne godine isplatio. Treba naglasiti da se pitanje povećanja naknada asistentima u nastavi rješava na višem nivou. Dakle, naši asistenti u nastavi financiraju se iz projekta kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i kroz to su zapravo određen naknade koje oni primaju, odnosno, plaće. Oni ne rade puno vrijeme, njihove plaće su oko 2.500 tisuća kuna i s ovih 500 kuna, podigli bi to na 3.000 kuna u prosjeku i zadržali do konca nastavne godine, nadajući se, da će se na razini cijele Republike Hrvatske riješiti pitanje njihovih naknada u školskoj godini 2023/ 2024.” rekla je županica.

Većinom glasova usvojene su i sve ostale točke dnevnog reda među kojima je Financijski plan Županijske uprave za ceste za 2022. godinu s projekcijom za 2023. i 2024. godinu, Programi javih potreba u 2023. godini u školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi i sportu, djelatnosti socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarne djelatnosti te zaštite i promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu. Usvojen je, i to jednoglasno, prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Glazbenoj školi Požega za osnivanje Područnog odjela Glazbene škole Požega u Velikoj. Došlo je i do promijene u sastavu županijskih vijećnika, pa je tako prisegu dao Antonio Šarić (Most) koji je u vijećničku stolicu sjeo zbog ostavke koalicijskog kolege Josipa Ređe.

TEKST: S. Pok                FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn