SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA POŽEGE – Rebalans proračuna izazvao burnu raspravu između vijećnika Ronka i gradonačelnika Neferovića

Datum objave: 30. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

v1

POŽEGA – Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Požege za 2016. godinu,  druga po redu od ukupno sedam točaka 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege, bila je pravi okidač za burnu raspravu. Na sjednici se (iznimno) pojavio i SDP-ov vijećnik Zdravko Ronko koji se, već po običaju, verbalno sukobio sa  HDZ-ovim aktualnim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem. 

Izmjene i dopune proračuna , ili “kozmetički rebalans” kako ga je nazvao, obrazložio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.”Ovim izmjenama i dopunama proračuna planirani su prihodi i primici, odnosno, rashodi i izdatci u iznosu od 122, 404. 508 kuna, odnosno proračun je veći za  1, 398. 589 kuna ili 1,6 posto i to proizlazi prvenstveno iz projekta Pomoć u kući koji se realizira u partnerstvu s Zavodom za zapošljavanje. Radi se rebalansu koji možemo nazvati kozmetički rebalans usuglašenom sa odlukama koje Grad Požega dobio za odobrenje kredita uz suglasnost Vlade RH. Prije  konzumiranja odobrenog kredita bilo je potrebno izvršiti ispravke u proračunu jer moramo imati planirana sredstva proračuna da bi mogli sklopiti ugovore. To se prvenstveno odnosi na dva natječaja gdje je nakon provedenog postupka javne nabave za planiranu investiciju Rekonstrukcija bazena najpovoljniji ponuditelj ponudio 13 milijuna i 21 tisuću kuna dok je za Rekonstrukciju Trga sv. Terezije najpovoljniji ponuditelj ponudio 8 milijuna i 179 tisuća kuna. Ostale pozicije ceste s iznosom od milijun i 800 tisuća kuna te novi vrtić s 12 milijuna kuna ostale su nepromijenjene,” obrazložio je Pilon.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Zdravko Ronko odlučio je prokomentirati kreditno zaduživanje od 35 milijuna kuna. Oporba , naglasio je Ronko, nema ništa protiv kreditnog zaduživanja ali su da to bude s mjerom, osviješteno i s pažnjom dobrog gospodara.”Ovo kreditno zaduženje znači potpunu zagušenost gradskog proračuna, upitno će biti održavanje hladnog pogona, isto tako završetak započetih radova, a na povlačenje sredstava iz Eu i nekih drugih fondova  možemo zaboraviti jer za svaki takav projekt potrebno je kandidirati i negdje od 40 do 60 posto i vlastitog učešća. Nitko od nas ne spori željoteku ali sredstava su trebala biti osigurana, ne iz kredita iz gradskog proračuna, nego iz nekih drugih izvora. No, vi ste zato nesposobni i lijeni,” ustvrdio je u podužem izlaganju između ostalog Ronko. Na odgovor gradonačelnika Neferovića nije dugo čekao.

v2

“Grad je zadužen s kreditnim zaduženjem u iznosu  od sedam posto proračuna, a vi ste 2003. i 2006. godine dizali kredit za 25 milijuna kuna i niste napravili ni  Priorljavsku ulicu, ni tržnicu, potrošli ste 700 tisuća kuna za projekt zatvorenih bazena i za vaše javno-privatno vlasništvo kao i za tržnicu, kao i za podzemne garaže na Trgu sv. Trojstva s partnerima i “stranim ulagačima” iz Paname koji su bježali iz ove vijećnice kada su ih tražili novinari. To je presjek samo jednog dijela vašeg rada. Mi ćemo ovo sve što je u ovoj proračunskoj  godini odraditi i više od toga. O fondovima nemate pojma jer niste ni iz predpristupnih fondova ništa napravili niti ste jednu kunu donijeli iz toga. Niste završili projekte koje ste počeli poput Glazbene škole i Gradske knjižnice, sredstva za Trg sv. Terezije niste imali osigurana jer imamo svi arhive proračuna i znamo kako ste vi radili. Sredstva iz drugih izvora? Grad Požega  je na svaki natječaj prijavio sve gdje smo prihvatljivi kao prijavitelji. Sruši, ne napravi, ne završi i naudi – to ste vi bili. Deset minuta govorite demagogije,” rekao je gradonačelnik Neferović.

Zamjenik Pilon dodao je kako tvrdnja da će biti ugrožen hladni pogon i uređenje prometnica jednostavno ne drži vodu.”Na koji to način Grad Požega nije bio zadužen unazad 15 godina? Ove godine smo manje zaduženi nego prijašnjih godina i kada ovaj kredit stupi na snagu grad će imati 35 milijuna kuna za kapitalne investicije koje će biti na dobrobit građanima, a imamo i namjenska sredstva za ceste i ostale potrebe,” naglasio je i zamjenik Pilon.

Uz iskre koje su frcale između Ronka i Neferovića, na mahove i preko praga kućnog odgoja, predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić ustvrdio je kako mu nije jasan mentalni sklop poput Ronkovog koji samo želi nešto opstruirati i zakočiti, a nezavisni vijećnik Miro Rašić ustvrdio je kako se raspravlja o stvarima koje gotovo nikog, pa ni same vijećnike ne zanimaju. “Govorimo što je tko radio, a ne što će se raditi,” rekao je Rašić uz napomenu kako sve planirano treba gradu, ali se ne smije zaboraviti realni sektor, gospodarstvo i industrija je to su stvarni i sigurni izvori prihoda u proračunu. Rebalans proračuna usvojen je na kraju većinom glasova, kao uostalom i sve ostale točke sjednice.

TEKST: S.Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn