SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA NOVE GRADIŠKE – Usvojen proračun za 2017. godinu

Datum objave: 15. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

gv1

NOVA GRADIŠKA – Uz zanimljiv i ne tako uobičajen folklor, gradski vijećnici usvojili proračun za 2017. temeljni gradski akt „težak“ 61, 5 milijun kuna za gospodarski razvoj grada i poticanje poduzetništva.

Iako su zbog „zeit nota“ odradili čak tri sjednice u posljednja dva tjedna  (među njima i onu svečanu slavljeničku), iako je ozbiljan dio posla bio praćen lokalnim folklorom, međusobnim stranačkim podbadanjima, ali i, kako je, u vrijeme blagdana uobičajeno, darivanjem (predsjednik Gradskog vijeća, dr.Zoran Jukić od kolege vijećnika Darija Marenića (MODES)na poklon je dobio trubu, a Marenić se, idejom Vlatka Greinera (HRVATSKI LABURISTI) okitio majicom omiljenog mu benda „Let 3“), novogradiški su gradski vijećnici iznimno burnu godinu zaključili izglasavanjem proračuna.

Najvažniji financijski i pravni dokument ključan za funkcioniranje grada usvojen je s deset ruku za i 7 suzdržanih, iako nije sve baš išlo glatko, a zapelo je već kod izmjena i dopuna aktualnog proračuna usvojenog, podsjetimo, tek 10.srpnja ove godine. I mada se čelni čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, pohvalio činjenicom kako realizacija ovogodišnjeg proračuna u suvremenoj povijesti grada nikada nije bila veća  (realizirano je 55 milijuna kuna u odnosu na željenih 64, ali i uz suficit od milijun kuna?!), što je, prije svega, rezulat rada, ali i iznimnog entuzijazma, oproba se, predvođena „vijećnicima-udarnicima“-Željkom Bigovićem, Dario Marenićem i Davorinom Slišurićem ( HDZ) s tom tezom nije složila, tvrdeći kako su i ovogodišnje, ali i planirane proračunske brojke za 2017., napuhane, neodržive, trgovačke, ali i prije svega, predizborne.

gv

Grgić se, ipak, nije dao omesti „politikanskim“ podbadanjima, tvrdeći kako su u svemu daleko egzaktnije brojke, a one govore da je izvorni proračun riješen 98 posto, ali i da je u samo pet mjeseci koliko je aktualna gradska vlast, nakon izvanrednih izbora, a potom i višemjesečne sapunice oko konstituiranja Gradskog vijeća, imala na raspolaganju, realizirano gotovo sve planirano. Na tom je tragu, slijedeći pozitivne trendove, vodeći se inovativnošću i razvojem grada, uvažavajući pri tom najugroženije skupine stanovnika, izrađen i proračun za godinu koja dolazi. Projekcijom ključnog gradskog akta za 2017.godinu, ukupni su prihodi planirani u iznosu od 61.533.425 tisuća kuna, dok bi ukupni rashodi trebali iznositi 60.433.426 tisuća kuna. Vodeći se, prije svega, razvojem grada kao i poboljšanjem kvalitete života Novogradiščana, iduće je godine predviđeno dvostruko više novca iz gradske blagajne za gospodarstvo, infrastrukturu, udruge, kulturu, sport, ali i značajan iznos sredstava namijenjenih ishođenju brojnih, različitih dozvola.

„Zbog svega toga,s pravom tvrdim kako je proračun dobar, realan i ostvariv, ali prije svega, strateški, jer temeljen je na viziji gospodarskog razvoja grada i potiče poduzetništvo“ zaključio je gradonačelnik Grgić. I mada je za oporbu ( koja je pri izglasavanju ostala suzdržana), riječ prvenstveno o trgovačkom i predizbornom dokumentu, proračun , planiran u iznosu od 61,5 milijuna kuna, usvojen je bez glasova protiv.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB        FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn