SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA NOVE GRADIŠKE – Obzirom na aktualni saziv, ali i manjak vremena, slijedećih osam mjeseci moglo bi biti zanimljivo

Datum objave: 01. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

1

NOVA GRADIŠKA – Pod iznimno profesionalnim predsjedanjem dr.Zorana Jukića, prvi puta u povijesti grada uživo prenošena putem službene gradske web stranice, a ne radio prijenosa,  29.rujna održana je službeno 4., tehnički-prva, prava sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, obzirom da je proračun za aktualnu 2016.godinu usvojen tek 7. srpnja.

I mada je novi saziv, nakon višemjesečenog „natezanja“ počeo raditi u iznimno neuobičajenim okolnostima, čni se kako bi ,uobičajeno, mogao proteći u tonovima na kakve smo već navikli. Vremena je malo, puno se već izgubilo, pa je i aktualni sat potrajao dva, ali i slušateljima ponudio niz zanimljivih pitanja.Darija Marenića (HSP A.S) zanimali su konkretni gospodarski efekti ali i troškovi Novogradiškog glazbenog ljeta, kao i programa na Ljetnoj pozornici, ali i plaća nedavno imenovanih gradskih savjetnika, Ernestinu Stragu Šašić ( nezavisna lista grupe birača Željko Bigović) kriteriji izbora izvođača na manifestaciji „Lijepom našom“, Marijana Radića ( SDP) uobičajeni infrastrukturni problemi, prethodnog gradonačelnika, Željka Bigovića, budućnost Gradskog bazena, a HDZ-ovog Davorina Slišurića ozbiljna i složena problematika prodaje gradskog odmarališta u Biogradu i planirano ulaganje sredstava u izgradnju sportskog kampa na Strmcu.

2

U nastavku sjednice, nakon izbora Davorina Slišurića za podpredsjednika Gradskog vijeća, krenula je poduža rasprava o polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna grada. Prema brojkama i riječima v.d.pročelnice Upravnog odjela za financije, Ljiljane Ranisavljević, u prvih šest mjeseci ostvaren je višak prihoda. Punjenje proračuna iznosi 43 posto, primici su dobri,  a rashoda , zbog činjenice kako je u prva četiri mjeseca na čelu grada bio povjerenik,ali i kako je bilo potrebno punih 120 dana da se Gradsko vijeće konstituira, nije ni bilo. Izvješće o polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna podržao je Klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista-stranke rada, ali ne i HDZ-ovci, obzirom da proračuna, kako je izjavio Davorin Slišurić, nije ni bilo na način na koji bi u normalnim i uljuđenim gradovima, trebalo biti.“ Osim toga, uvjereni su u klubu vijećnika HDZ-a, tendencija punjenja proračuna nije dobra i do kraja bi godine mogla dovesti do značajnog manjka na prihodovnoj strani, što će voditi u rebalans, koji bi nas mogao košatati i do 8 milijuna kuna, ali i potvrditi kako je proračun u visini za Novu Gradišku, rekordnih 63 milijuna kuna, prenapuhan i predizboran. Raspravu je profesionalno i sigurno završio prvi čovjek grada, Vinko Grgić, podsjećajući kako je riječ o „tehničkom proračunu zbog višemjesečnih političkih „natezanja2, nekonstituiranja Gradskog vijeća, ali i nemanju ovlasti i nemogućnosti raspisivanja natječaja. U takvim okolnostima, punjenje po proračunskoj osnovi je korektno što ide u prilog tezi kako je riječ o stabilnom proračunu koji će biti realiziran“, zaključio je Vinko Grgić. Za razliku od prvog, ono drugo izvješće, o poslovanju trgovačkog društva Industrijski park, i pored pozitivne ocjene Državnog ureda za reviziju, nije „prošlo“, jer izvješće direktora Bernarda Kurjakovića nije prihvatilo 9 vijećnika, pet ih je bilo suzdržano, a samo dvoje za.

vinkongng

Razlozi za takvu odluku su višestruki-pad prihoda sa 4 miljuna i 300 tisuća kuna na 3 milijuna i 700 tisuća, uz istovremeno financiranje grada sa sumom od milijun i 200 tisuća kuna, nedovoljna transparentnost rada, gotovo nikakva uloga Razvojne agencije u potpori obrtnicima i malim poduzetnicima, prethodna zaduženja od milijun i pol kuna…U završnom,tematski daleko „laganijem i opuštenijem“ dijelu sjednice, vijećnici su jednoglasno prihvatili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama GUP-a, te donijeli Odluku o odobrenju sklapanja ugovora o prijenosu poslovnih udjela „Slavči d.o.o“ i Regionalnom vodovodu Davor-Nova Gradiška.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: novagra.hr/NG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn