SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA NOVA GRADIŠKA – Nova, staklena “politička arena” za novi period transparentnosti

Datum objave: 21. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako je do blagdana tek nekoliko dana, o više ili manje zasluženom odmoru novogradiški će gradski vijećnici razmišljati tek nakon što obave sav planirani posao. 5. sjednicu Gradskog vijeća s prijedlogom izmjena i dopuna Proračuna Grada za 2021. godinu, održanu u prostoru nove, staklene vijećnice, otvorio je zanimljiv i sadržajan aktualac

Prije ( više ili manje zasluženog) odmora, novogradiški su gradski vijećnici, na poziv predsjednice Dinke Matijević, u utorak, 21.prosinca, odradili 5. sjednicu Gradskog vijeća, prvu u novom prostoru. Nova politička arena u kojoj će se donositi važne odluke i raditi konstruktivno, simbol je otvorenosti prema građanima i javnosti, koja vijećnike, za razliku od prostora stare vijećnice u kojoj su bili zatvoreni i svijet za sebe, sada može i vidjeti. Naglasio je to, prije službenog početka sjednice, prvi čovjek Grada, gradonačelnik Vinko Grgić. ” U novo mjesto susreta, događanja i okupljanja svi su dobrodošli, a ovim činom, simbolično, ulazimo i u novi period transparentnosti. Nadam se da će ovako lijep prostor svima nama biti dodatna inspiracija za ideje i izazove u sljedećem periodu”, rekao je Grgić.

Sjednicu je, uobičajeno, “otvorio aktualac” koji su ,ovaj put, dobro iskoristili svi vijećnici, njih 15, pa se regularnih 60 minuta rezerviranih za postavljanje pitanja, i pored jednominutnog ograničenja, ponešto produljilo. Prije službenog početka, HDZ-ov Davorin Slišurić iznio je primjedbu vezanu uz dobiveni pisani odgovor na pitanje postavljeno na prethodnoj, 4.sjednici, a koji, po njegovom mišljenju, predstavlja povredu Poslovnika. Riječ je o zahtjevu za uvidom u ugovor sklopljen između Grada i Srpske pravoslavne crkve koji je, kako je rekao, očekivao dobiti u cijelosti, a ne tek njegov dio, zbog čega ga je zanimalo jeli riječ o ugovoru klasificiranom određenim stupnjem tajnosti zbog čega i javnost u njega ne može imati uvid. ” Spomenuti ugovor na uvid su tražile i udruge iz Domovinskog rata i stradalničke udruge, a uvid u njega trebala bi imati i javnost, zbog čega je, u krajnjoj liniji, mogao biti objavljen i na službenoj stranici grada” zaključio je Slišurić obraćajući se gradonačelniku.” Tajnik Grada vas je pozvao da vam prezentira ugovor, jer ništa se ne krije. Zašto nas svađate s braniteljima?”, upitao je Grgić, podsjećajući kako je HDZ-ova uprava za njihove udruge davala 60, za razliku od sadašnjih 100 tisuća kuna.” Imamo prekrasan Trg 121. brigade Hrvatske vojske, spomen ploču kod Doma kulture, obilježavamo sve obljetnice iz Domovinskog rata i o njemu immo jasan stav jer smo i sami branitelji ili njihova djeca. Ako ćemo staviti svaki dokument kao javan, gdje ćemo biti?! Ne krijemo ništa, stvar je odluke hoćemo li nešto prikazati ili ne,ali sve se može iskomunicirati “, rekao je Grgić, a na odgovor se nadovrzao i tajnik Grada Zlatko Zebić napomenuvši da je odgovor dostavljen vijećniku u skladu s postavljenim pitanjem a to je na temelju čega je postavljena spomen ploča ispred zgrade Grada. “Ne radi se o pogrešci, ugovor se može uvijek pogledati” zaključio je Zebić. Nezavisnu Jelenu Kovre zanimalo je dokle se stiglo s projektom gradskih bazena i stare Gradske vijećnice.”Prošli tjedan bio je tehnički pregled Gradskih bazena, slijedi dobivanje uporabne dozvole, a potom i početak rada. Stara gradska vijećnica prenamijenit će se u društveni prostor za dom umirovljenika, za što je Grad u Proračunu osigurao 400 tisuća kuna namijenjenih uređenju, a prostor bi umirovljenicima trebao biti predan do ljeta, kada ćemo se svi po prvi puta i okupati na bazenima.”, odgovorio je gradonačelnik.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik imala je primjedbe na neažurno dostavljanje poziva za sjednice Gradskog vijeća te upitala zašto za svečanost obilježavanja Dana grada poziv nije dobilo devet braniteljskih udruga, a zanimalo ju je i zašto se grad baš tog dana čistio. “Problem su epidemiološke mjere i ograničen broj ljudi. Nijedna udruga, osim one koja je primila gradsko priznanje nije dobila poziv. Što se tiče kašnjenja u slanju poziva radi se o tehničkim problemima koji će se ubuduće nastojati izbjeći”, upoznao je Grgić.Davorina Slišurića je zanimalo zašto se pri donošenju novog gradskog Proračuna nije razmišljalo o smanjenju prireza na dohodak, što je sa smanjenjem cijene parkiranja u gradu i zašto ispred zgrade Gradske uprave još uvijek nije postavljena županijska zastava. “U novom gradskom Proračunu za funkcioniranje gradskih ustanova i njihovo poslovanje i kvalitetu rada je otišlo preko 1.600.000,00 kuna. 2017. godine Grad je za ovu stavku izdvajao oko pet milijuna, a u 2022. za njihov ćemo rad izdvojiti preko 9 milijuna kuna. Ukinemo li prirez morat ćemo smanjiti ove stavke i onda će biti pitanje tko će ostati u ovim ustanovama i kakva će biti kvaliteta njihova rada “, odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Nezavisna Marijana Škara Ivković upitala je što je s planovima za gospodarstvo u sljedećoj godini i infrastrukturnim zahvatima. “Gospodarstvo nam je na prvom mjestu, što potvrđuje i činjenica kako su u tijeku ozbiljni razgovori za nova ulaganja u Industrijskoj zoni. Početkom sljedeće godine raspisat ćemo nove natječaje i potpisati ugovore s kompanijama iz Njemačke, Švicarske, Austrije o čemu ćemo na vrijeme izvijestiti”, upoznao je gradonačelnik. HDZ-ovu Mariju Mihaljević zanimalo je što je sa zgradom vojarne koja je je početkom prosinca 2018. darovana Gradu koji se obvezao u roku od pet godina objekt privesti svrsi, a za koji je, podsjetila je, bilo niz ideja i prijedloga poput studentskog kampusa, muzeja Šegrta Hlapića, zlatnog grada… “Činjenica je da u gradu nemamo smještaja za starije ljude i palijativnu skrb pa me zanima što u tom kontekstu treba napraviti i postoji li alternativno rješenje za uređenje doma za starije”, upitala je, izrazivši i nadu da će nova gradska knjižnica u prostoru stare robne kuće biti tamo u cijelosti smještena.” Što se tiče Muzeja Šegrta Hlapića bila je to lijepa priča koja, ipak nije imala potencijala. Zato je potencijala itekako imala Zajednica tehničke kulture koja je u ovom dijelu dobila svoj prostor za rad. Dom za umirovljenike je dobra ideja, nadam se da će Vlada RH u Fondu za otpornost i oporavak pronaći sredstva za tu namjenu i sufinancirati barem jedan dio. Naravno, uvijek postoji mogućnost aneksa. ugovora. Gradska knjižnica će biti u potpunosti smještena u prostoru stare robne kuće, uskoro kreće postupak javne nabave za uređenje pročelja i vjerujemo da će se projekt realizirati do početka sljedeće školske godine, a dijelimo i mišljenje da bi u tom prostoru trebale biti i jedna i druga knjižnica”, odgovorio je gradonačelnik. SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić upitala je hoće li rasti cijena smještaja djece u Dječjem vrtiću, a zanimalo ju je i što je s programom „Zaželi” za 2022. koji je imao dobre rezultate i benefite kako za teško zapošljive žene, tako i korisnike. “U Dječjem vrtiću trebaju raditi sve struke, i medicinska sestra i psiholog, što smo se dogovorili, a za što je Grad izdvojio pola milijuna kuna sredstava više, 250 tisuća kuna sredstava osigurava se za građevinsku dozvolu za novi vrtić, a kupujemo i zemljište za izgradnju novog vrtića. Da bi se sve ovo napravilo i imalo smisla vjerojatno će doći do manjeg povećanja cijena. 2017. godine sufinanciranje Grada za rad vrtića iznosilo je oko 2 milijuna, a sada je taj iznos veći od 4 milijuna kuna. Što se tiče realizacije programa „Zaželi” još uvijek nije raspisan natječaj, čim bude raspisan, ako prođemo, idemo s rebalansom Proračuna”, uslijedio je gradonačelnikov odgovor.

SDP-ovog Franju Kikića zanimalo je zašto na dnevnom redu sjednica Gradskog vijeća nije bilo izvješća o radu trgovačkih društava kojima je Grad većinski vlasnik, tvrtki ”Odlagalište”, „Industrijski park” i „Vodovd zapadne Slavonije” na što mu je odgovoreno kako je riječ o omašci koja će biti ispravljena već na sljedećoj sjednici. Nezavisni Matej Zboril pohvalio je manifestaciju „Advent u našem gradu” i upitao hoće li biti sadržaja za Badnjak i doček Nove godine, a zanimalo ga je i može li se javna rasvjeta postaviti u cijeloj Industrijskoj zoni .” Na Badnjak ćemo našim sugrađanima, uz prigodan program, podijeliti ribu, a doček Nove godine bit će organiziran tradicionalno na središnjem gradskom trgu uz nastup Vagabunda “, upoznao je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić koji je odgovorio i nezavisnom Vlatku Grenieru na pitanje o projektu „Biosol” i otvorenju novog pogona tvrtke EMPWR. “Projekt„Biosol”prvi je projekt prekogranične suradnje koji će nam prema procjenama donijeti oko 600 tisuća kuna električne energije i na taj način, za te potrebe, gradskim ustanovama financirati kompletan iznos. EMPWR je tvornica koja je pokazala velik uspjeh na svjetskom tržištu a kojoj baza i dalje ostaje u Novoj Gradiški. Veseli i podatak da kreću u novu investiciju vrijednu 21 milijun eura, trenutno zapošljavaju preko 290 ljudi, a izgradnjom nove tvornice zaposlit će i novih 50 ljudi.” Nezavisni Marijan Radić apelirao je na odgovorne u Županiji da se proširi županijska cesta u Prvči zbog iznimne frekventnosti i upitao zašto DVD Nova Gradiška nije obilježio 150 godina rada i postojanja. Posljednje pitanje u aktualcu pripalo je HDZ-ovom Tomislavu Bećireviću kojeg je zanimalo zašto se u novom gradskom Proračunu „teškom” oko 70 milijuna kuna izdvojilo samo 2 milijuna za razvoj gospodarstva ali i zašto je, kada je riječ o infrastrukturnim ulaganjima, planirana samo rekonstrukcija Ulice Zrinskih, našto mu je odgovoreno kako će se o temi raspravljati po sljedećim točkama dnevnog reda.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO:radioprkos.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn