SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE – Usvojen proračun za 2017. godinu i odluka o zatvaranju prometa preko Trga sv. Terezije

Datum objave: 06. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Sinoćnja, posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Požege, maratonska po trajanju, u dnevnom redu je imala 24 točke, od kojih je većina usvojena bez puno rasprave. Raspravu su ipak pobudile točke vezane uz proračun za iduću godinu te promet na Trgu sv. Terezije Avilske.

Proračun za iduću godinu iznosi 108.396.000,00 kuna, pri čemu je planirano daljnje povlačenje sredstava iz kreditnog zaduženja u iznosu 11.000.000,00 kuna za završetak kapitalne investicije izgradnje dječjeg vrtića te značajne pomoći iz državnog proračuna, pomoći temeljem prijenosa EU sredstava. Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Zdravko Ronko ustvrdio je kako je proračun napuhan i nerealan.”Svi iole opismenjeni za lokalne poslove znaju da se porez na dohodatk kao glavni izvor prihoda, 2017 drastično smanjuje zbog Plenkovićeve reforme i umjesto bar dvostruko većeg pljuvanja po toj štetočini, gospodin neferović šuti kao zalivan i još ima obraza podvaliti nam u planu za 2017. godinu poziciju poreza na dohodak jednako kao i 2016. godine, kao da se ništa ne dešava,” naglasio je Ronko.

nn

Osvrnuo se pri tom i na investicije :”Svake godine na početku godine obmanjujete nas s investicijama zvučnih imena – Gospodarska zona sjever i jug, Poduzetnički centra, Reciklažno dvorište, sportska dvorana OŠ Dobriše Cedarića, Muzej, Knjižnica, a kako niste napravili ništa u toj godini, na kraju godine poništavate i opet ispočetka i tako trubite jedno te isto kroz ove tri godine. Obećali ste da ćete Poduzetnički centar imat do Božića. Pitam vas tko presjeca vrpcu jer do sada ste vi presjecali tuđe projekte i objekte, a ovaj  Poduzetnički inkubator je vaš, i vaš projekt i objekt. Jedino što nemate ni zemlje na kojoj bi to napravili i prodajete nam živu demagogiju,” rekao je Ronko uz zaključak kako aktualna gradska vlast “Puno zuji ali malo meda daje”.

“Vidim da prevladavaju tamne boje ali ja nisam pesimista. U formiranju proračuna bili smo svjesni svega što donosi nova porezan reforma, za razliku od bivšeg sastava Vlade RH kada je bez imalo razumijevanja, analitike i metodike u pristupu u 2015. godini gradovima odrezano 4 milijuna kuna, dok će ove godine biti oko 2,5 milijuna kuna manje u odnosu na 2014. godinu. U dvije proračunske godine, oko 6,5 milijuna kuna manje je porezna reforma SDP-a ostavila u požeškom proračunu, ali i u drugim gradovima. Porezna reforma sadašnje vlade i sve ono što je ministar Marić prezentirao i nama gradonačelnicima ali i javnosti, tek dolazi i ona će svoje učinke polučiti. Imamo s punim pravom biti optimisti jer je u samoj izradi nove porezne reforme obuhvaćeno puno više detalja koji utječu na proračune gradova pa je tako analitički razrađena svaka stavka prihoda i obveze od rashoda. Također, mi kao Grad, napravili smo sve da povećamo prihode Grada i da utvrdimo sve ono što je SDP-ova vlast dugi niz godina zapostavljala,” rekao je gradonačelnik Neferović dodajući kako ne bježi od toga da će pojedini projekti čekati natječaje bez koji se ne mogu dobiti novci ni za inkubator ni muzej ni druge investicije.”Meni je zadovoljstvo da smo pojedine probleme u gradu riješili i svorili preduvjete za povlačenje sredstava,” rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

nnn

Burnu i dugu raspravu izazvao je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sigurnosti prometa u Gradu Požegi, odnosno prijedlog odluke o zatvaranju prometa na novouređenom Trgu sv. Terezije Avilske. Kako su tijekom dana i najavili na konferenciji za novinare 8 gradskih vijećnika (7 SDP i 1 Nezavisan) predložili su  Gradskom vijeću raspisivanje referenduma radi odlučivanja o zatvaranju prometa na Trgu sv. Terezije.Uz ulaske i izlaske tih istih vijećnika iz vijećnice ( nisu željeli biti nazočni dok se glasalo o prijedlogu Odluke o zatvaranju prometa) te nakon poduže rasprave, prijedlog je, očekivano,odbijen, a odluka kojom se zabranjuje prometovanje preko Trga sv. Terezije Avilske usvojena je većinom glasova.”Gradsko vijeće može odlučiti o uređenju prometa u ulicama i ova odluka koja se danas donese ne mora biti zauvijek i ne mora biti ta koja će ograničavati bilo kakvu slobodu kretanja građana trajno na nekom prostoru. Dakle, svako sljedeće Gradsko vijeće, ili kada se stvore neki razlozi da se prometna rješenja u gradu drugačije postave, može se izmijeniti odluka,”pojasnio je gradonačelnik Neferović.

Vijećnici su većinom  glasova usvojili i  treći rebalans proračuna Grada Požege za 2016. godinu, usvojeni su i prijedlozi programa o izmjeni i dopuni programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, turizmu za 2016. godinu, kao i prijedlozi javnih potreba u 2017. godini.  Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je i prijedlog Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta aglomeracije Požega s tvrtkom Tekija d.o.o. Požega te Općinom Brestovac i Općinom Kaptol te prijedlog Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta aglomeracija Pleternica s tvrtkom Tekija d.o.o,. Požega, Gradom Pleternica i Općinom Jakšić.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn