SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE – Maratonska sjednica s burnim raspravama oko proračuna, rebalansa i zemljišta za Studentski dom

Datum objave: 28. 6. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA –  Vijećnici Gradskog vijeća Grada Požege odradili su još jednu višesatnu sjednicu. Od 20- tak točaka dnevnog reda najviše rasprave izazvalo je izvršenje Proračuna grada za 2015. godinu, rebalans Proračuna za 2016 godinu te prodaja zemljišta Veleučilištu Požega neposrednom pogodbom.

Sjednici je i ovog puta pribivao inače rijetko viđen vijećnik iz redova SDP-a Zdravko Ronko, stoga je burna rasprava bila uglavnom između Ronka te gradonačelnika Vedrana Neferovića i njegovog zamjenika Maria Pilona. Proračun za 2015. godinu Ronko je nazvao “neprobavljivim” zamjerajući aktualnoj gradskoj vlasti kako su prošle godine “…bacali prašinu u oči građanima i nabacivali se blatom na Vladu RH zbog smanjenja stopa poreza na dohodak i povećanja neoporezivog dijela, sve kako bi si stvorili alibi za nerad i nesposobnost. Iz ovog dokumenta se može jasno čitati da se cijele 2015. godine plasirala neistina kako će zbog te odluke Vlade RH, kojom olakšava život građanima, grad Požega biti zakinut za šest pa i više milijuna kuna. Sjetiti će te se da smo upozoravali na te neistine, podastirali dokaze i analize – porez na dohodak će biti smanjen, ali ne toliko, i dijelom će biti  kompenziran kroz decentralizirana sredstva  i kroz pomoći, te da će to smanjenje biti negdje oko 3,0 milijuna kuna.  I evo, ovaj dokument upravo to i potvrđuje, naglasio je Ronko dodajući kako su kada se donosio Rebalans proračuna za 2015. godinu za koji se tvrdilo kako je realan i ostvariv ispred Kluba SDP-a upozoravali na njegovu napumpanost i neostvarivost .”Proračun za 2015 godine sa 78,6 mil kuna spao je na 67,5 mil, odnosno  11 milijuna manje i nikom pa ništa, čak vam nije ni neugodno,”rekao je Ronko uz napomenu kako gradska vlast u tri godine jedino troši.

Odgovorio mu je gradonačelnik Vedran Neferović. “Pozivam vas da i dalje budete uporni u analizama i da se i dalje bavite matematikom koja je samo vama poznata jer kako god prikazali četiri milijuna kuna nedostaje zbog prošle Vlade. Ne želim polemizirati s vama jer to ničemu ne vodi. Važno je da se u ovome gradu gradi i radi, da se ulaže i da se o svakom dijelu grada vodi briga.  A uz brigu koju ste vi pokazivali, mi ćemo ovaj mjesec izvršiti uplatu od preko 500 tisuća kuna. To je ostatak vaše zabave,“ rekao je gradonačelnik Neferović.

 

Ipak, godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2015. godinu prihvaćen je većinom glasova kao i Rebalans proračuna za 2016. godinu koji se proračun povećava za 1,79 posto te iznosi oko 124,6 milijuna kuna. Raspravljajući o Rebalansu Ronko je ustvrdio kako je 29 milijuna kuna kredita usmjereno u “vrlo upitne investicije” jer kako kaže, u takve investicije se ide partnerstvom i lobiranjem a ne kreditnim zaduženjem. Gradonačelnik Neferović naglasio je kako je nužno urediti Trg Svete Terezije, završiti uređenje Gradske knjižnice i čitaonice, izgraditi novi vrtić. Dodaje kako se očekivalo više od natječaja prošle vlade no nitko ne može biti zadovoljan tempom priliva sredstava. Podsjetio je Ronka na njegove “rezultate”. “Ne znam jeste li ponosni na to, ali ja nisam što Grad Požega iz pretpristupnih fondova nije povukao niti jedan euro, u vrijeme kad su sve druge općine i gradovi radili na takvim projektima. Vi se može smijati i praviti spektakle, ali to je istina. Kad su drugi radili sportske dvorane, vas to nije zanimalo, a ruku na srce niste ni imali oko sebe ljude koji bi iznijeli takve stvari i pripremili sve što je potrebno. Možete ovdje do besvijesti govoriti demagogije, ali to je istina“, rekao je gradonačelnik.

Visoku temperaturu ostvarila je tek rasprava o prodaji nekretnine Veleučilištu u Požegi za izgradnju Studetskog doma.Ukupna površina zemljišta koja bi bila obuhvaćena prodajom za navedene potrebe iznosi 3520 kvadratnih metara, a vrijednost koja je utvrđena Elaboratom o procjeni tržišne vrijednosti nekretnine koji je izrađen od strane sudskog vještaka iznosi 1.604.768,24 kune. Od primjedbi na račun lokacije doma (u neposrednoj blizini gradskih bazena)  do primjedbi na račun članaka kupoprodajnog  ugovora između Grada i Veleučilišta, u vijećničkoj raspravi stiglo se čak i do spominjanja mogućeg nezadovoljstva građana koji izdaju stanove studentima pa će tako ostati bez dijela prihoda te do slobodnih objekata u krugu vojarne koji bi se eventualno mogli iskoristiti za tu namjenu. “Doista vas ne razumijem, uz kupljeno zemljište Veleučilište može ostvariti bespovratna sredstva za izgradnju Studentskog doma, a grad može ostvariti novu vrijednost na zemljištu koje sada samo stoji. Prikazali smo vam i ugovor koji je transparentan i nitko nikome ne prodaje “mačka u vreći” ili bilo što slično,” rekao je gradonačelnik Neferović. Naravno, nakon rasprave i ova točka dnevnog reda prihvaćena je većinom glasova. Vijećnici su prihvatili između ostalog i izvješća o radu u 2015. godini Tekije d.o.o i Komunalca Požega.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn