SJEĆANJE NA DANE PONOSA I SLAVE – Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

Datum objave: 17. 9. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA –  U organizaciji UHDDR-a Požeško-slavonske županije te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i ove godine, 9. puta za redom, svečano je obilježen Dan branitelja Požeško-slavonske županije te 32. godišnjica oslobođenja požeške Vojarne.

U Požegi je obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ali i 32. obljetnica oslobađanja vojarne u Požegi. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, a nakon mimohoda požeškim ulicama, svečani program održan je u krugu požeške vojarne. Svečano i dostojanstveno branitelji i stanovnici Požeško-slavonske županije prisjetili su se 17. rujna 1991. godine kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi. Bezbroj je razloga za dostojanstvenu proslavu i sjećanje na dane ponosa i slave jer, rečeno je ovom prilikom, branitelji Požeško-slavonske županije imaju posebno mjesto u povijesti moderne hrvatske države. Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine.

Osvajanjem kasarne JNA u Požegi stekli su se uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – Otkos, Orkan i Papuk 91., u kojima je oslobođeno preko 2000 kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991 oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji Oluja, Zid te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Vijenace na Trgu 123. brigade kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položili su predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, požeško – slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić sa suradnicima, čelnici gradova i općina s područja županije, predstavnici županijskog HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta. Počast su odali i predstavnici vojarne 123. brigade HV te predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske.  U krugu vojarne, na prigodnim govorima podsjetili su na dane ponosa i slave te na sve sudionike tog vremena koji su dali svoj nemjerljivi doprinos, a Sveta misa služena je u kapelici u Vojarni 123. brigade HV-a.

TEKST: Sanja Pok                        FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn