SEZONA GRIPE U POŽEŠTINI – Gripu sve češće prati i upala pluća

Datum objave: 26. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Sve je veći broj oboljelih od gripe na području Požeštine, a gripu nerijetko prati i upala pluća što može biti vrlo teške posljedice za starije osobe i kronične bolesnike. Jedna starija žena jučer je preminula od posljedica gripe, doznajemo od prim.mr.sc. Zdravka Andrića, voditelja Odjela za infektivne bolesti.

Gripa je teška bolest koju mnogi ne shvaćaju ozbiljno, ali kad se zakomplicira onda je kasno, kaže prim.mr.sc. Zdravko Andrić. “Teško je reći da je sada vrhunac gripe. Prije bih rekao da je to početak vrhunca koji će trajati izvjesno vrijeme. Gripa obično traje od 10 do 20 dana odnosno dva do tri tjedna. Istina je da se u ovom tjednu gripa raširila na području Požeštine. Mi smo u zadnja dva dana počeli primati bolesnike s komplikacijama najčešće u vidu upale pluća i to teških upala pluća obostrano. Nažalost jedna starija bolesnica nam je i preminula zbog teške upale pluća kao komplikacije gripe. Jučer je veliki broj pacijenata zatražio liječničku pomoć. Na Odjel za infektivne bolesti primili smo šest pacijenata s upalom pluća. Određeni boj pacijenata liječen je ambulantno i u Dnevnoj bolnici jer nema dovoljnog broja kreveta na ovom odjelu,” kaže dr. Andrić.

“Pacijenti koji imaju kroničnu bolest mogu očekivati da će se kod njih gripa razvijati brže i da će se stvarati određene komplikacije. Stoga oni prva dva- tri dana trebaju ležati, a ako se stanje pogorša trebaju se javiti liječniku. Posebice ako počnu osjećati “probadanje” u prsima i imaju otežano disanje.Mlađe osobe od 20 do 30 godine koje nisu opterećene kroničnim bolestima uglavnom prebole gripu bez većih komplikacija,”naglasio je dr. Andrić uz napomenu kako su se mnogi oglušili na poziv za cijepljenje iako su u rizičnim skupinama. “Starije osobe koje se godinama liječe zbog povećanog tlaka, srčane i šećerne bolesti ili maligne bolesti ako se nisu cijepili, trebaju razmisliti i pitati zbog čega to nisu učinili. Nitko od pacijenta koje smo ovih dana primili na odjel zbog upale pluća nije cijepljen i doista, oni koji bi trebali najviše voditi računa da se cijepe na to se ogluše,” zaključio je dr. Andrić.

Njegov savjet je kako prva dva dana ne treba dizati paniku zbog gripe i povećane temperature, pa čak niti kronični bolesnici. Dolazak na Odjel za hitni prijem bez prave nužnosti izbjegavajte jer može se dogoditi da dođete s običnom prehladom i tamo se zarazite virusom gripe od drugih pacijenata koji su stvarno bolesni. Zbog situacije s gripom do daljnjeg su zabranjene i posjete u Općoj županijskoj bolnici Požega.

TEKST: S. P./D.K.      FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn