SDP DIJAGNOZA – Ronko: O bolesnom stanju gradskog čelnika i bolesnom stanju gradskog proračuna

Datum objave: 11. 4. 2016. | Kategorija: Društvo

DSC05050

POŽEGA – Predsjednik Županijske organizacije SDP-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko održao je danas konferenciju za novinare kako bi se osvrnuo na, citiramo “bolesno stanje gradskog čelnika i bolesno stanje gradskog proračuna”.

Prema Ronkovim riječima “bolesno stanje ” gradskog čelnika, a pri tom misli na gradonačelnika Vedrana Neferovića, očituje se u, kako je rekao, njegovoj agresivnosti, nekotroliranom ponašanju i gruboj nekulturi posebice na sjednicama gradskog vijeća. No, kako je Ronko na sjednicama vrlo rijetko nazočan, uvrede su, što je i  on ustvrdio usmjerene uglavnom prema SDP-ovim vijećnicama. Uz bolesno stanje gradskog čelnika na koje, kako kaže Ronko, upozoravaju već duže vrijeme, citiramo, uz visoku dozu i obzirnosti i tolerancije”, nedavno se obznanilo i ono drugo bolesno stanje na koje SDP-ovci stalno upozoravaju -„ bolesno stanje Gradskog proračuna“. “Jer ne možete se zaduživati s 35 milijuna kuna za narednih 18 ili 20 godina i s kamatom od daljnjih 20-tak  milijuna, a cviliti nad skinutih minornih 238 tisuća kuna koje vam uzgred budi rečeno niti ne pripadaju i naricati kako će ta „nepogoda“ ugroziti redovno funkcioniranje grada i  gradske projekte, kako je to prijetnja za blokadu pa čak i bankrot Grada. To što smo čuli je sramota. Stalno upozoravamo na  tu nestabilnost i loše stanje  gradskih financija u koje je doveden Gradski proračun upravo zahvaljujući  diletantizmu.  Evo, u prošli petak kad smo zatražili podatke  prema Zakonu o pravu na pristup informacijama– neka iziđu pred javnost – dospjelih potraživanja plus obveze prema korisnicima proračuna (tzv. dvanaestine), plaće za ljude na projektima, plaće za javni rad, naknade vijećnicima ,itd. negdje su cca 2 mil kuna, a na računu je „bingo“,  koja kuna iznad  350 tisuća –skoro u rangu s Brestovcem,” naglasio je Ronko.

DSC05052

“Reći ću vam, dok sam bio gradonačelnik  Požege  bio bi vrlo nervozan, ako bi dnevno  pao ispod  2 mil kuna. Pa i sa danom  mog odlaskom 02.06.2013.godine ostavio sam im na računu  4 mil kuna, a u Tekiji i 15 milijuna kuna čiste dobiti u Tekiji. A naš jadni Gradski proračun, na što je spao –  trojka  ga svela  samo na prikupljanje od prvog do prvog za uhljebarske plaće i hladni pogon, dok su proračunske investicije -nula,investicije iz sredstava  ministarstava,  javnih poduzeća, agencija i drugih asocijacija – nula, investicijska sredstva iz Europskih fondova – nula, sve u svemu jedno veliko ništa. I sad bi nakon nerada i nanesene štete  „ het-trikom“  i mazanjem očiju građanima podigli masni kredit, ulupali ga u trg, bazen i vrtić na stričevoj livadi preko Orljave, a branitelje pompozno useliti u velebni „Braniteljski dom“ od čak 70m2  derutnog i vlažnog prostora bivših jaslica pod Gradom i eto tako pobijediti na izborima u proljeće 2017.godine. Prije bih rekao da to neće proći  –  No pasaran,” zaključio je Ronko.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn