SAVJET SDP U POŽEGI – Puni iznos poticaja na vrijeme i brže provođenje projekata

Datum objave: 19. 1. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – SDP-ov savjet za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo gostovao je jučer u Požegi kako bi predstavili svoj plan, odnosno politike koje će pomoći revitalizaciji Slavonskog sela. Pozamašan skup održao se u hotelu Grgin dol.

Planove i programe u poljoprivredi izložio je potpredsjednik savjeta Ante Pezo, koji je kroz nekoliko točka istaknuo što je nužno mijenjati:„Novac od poticaja poljoprivrednici će dobivati u punom iznosu i to na vrijeme kako bi osnažili konkurentnost domaće proizvodnje, a ne kao dosad, 20 posto manje poticaje sa zakašnjenjem. Da naši poljoprivrednici ne bi morali odlaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju po sadnice, sjemenje i gnojivo, snizit ćemo PDV na repro materijal s 13 posto na 5 posto jer i u tom segmentu želimo ravnopravnost s drugima u EU. Ne želimo da naši ljudi plaćaju veći porez za istu stvar. Treća mjera je aktivacija naše zemlje na način da je u zakup prvo dajemo domicilnim malim i srednjim OPG-ovima. Osigurat ćemo poštene i jednake kriterije za dodjelu zemlje, a ne da se, kao što je to dosad bio slučaj, zemlja dodjeljuje po principu stranačkih veza. Podizanje ekološko poljoprivrede na 20 posto, što nije brza mjera koja je vezana uz podizanje standarda stanovništva. Ojačati one koji rade na validaciji projekata po Poljskom modelu u cilju bržeg iskorištavanja EU fondova jer smo do sada po tom pitanju najgori u Europi,” naglasio je Pezo.

Potpredsjednik savjeta Marinko Stojić ustvrdio je da je potrebno provesti stratešku decentralizaciju šumskog sektora kroz tri cjeline:Nizinsko-brdske šume sjeverne i istočne Hrvatske,Šume Like i Gorskog Kotara te Šume krša i priobalja.

„Hrvatske šume potrebno je preoblikovati u moderno poduzeće u organizacijskom, tržišnom i tehničkom smislu kako bi se moglo nositi sa izazovima današnjice. Ostvarena dobit ćemo raspoređivati na tri jednaka dijela (državni proračun, lokalni proračun, poduzeće). Provodit ćemo odgovornu politiku prema drvoprerađivačkoj industriji u funkciji zaštite državnih interesa, osigurati poticajne cijene za više stupnjeve prerade drva i namještaja te osigurati dostatne količine domicilnom stanovništvu za ogrjev“ rekao je Stojić.

Što se tiče Vodnog gospodarstva ističu da se neće dopustiti niti jedan oblik privatizacije voda.„Ubrzat ćemo aktivnosti utvrđene Nacionalnim planom navodnjavanja i gospodarenjem poljoprivrednim zemljištem i vodama jer to naši građani zaslužuju“rekao je Stjepan Kamber

IZVOR: ŽO SDP PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn