SAVJET MLADIH PSŽ – U Požegi održana Koordinacija županijskih savjeta mladih

Datum objave: 22. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA –  U Požegi je održana koordinacija županijskih savjeta mladih koja okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba. Ovaj puta predsjedavajuća županija bila je Požeško-slavonska županija sa županijskim savjetom mladih i predsjednikom savjeta mladih, Dariom Ivkovićem.

Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine Glavni tajnik i Međunarodni tajnik koji se imenuju na jednogodišnji mandat te tajnik za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija koji se imenuje na dvogodišnji mandat.  Sjednici je prisustvovao je državni tajnik u ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ivica Bošnjak, koji je s predstavnicima županijskih savjeta mladih raspravio probleme u praksi te ponudio odgovore i moguća rješenja za njihovo rješavanje.

Prisutne je pozdravio i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, koji je naglasio važnost i potrebu aktivnosti mladih i njihovog društvenog djelovanja u Hrvatskoj. Na sjednici su prihvaćeni zapisnik s prošle sjednice te izvješće dosadašnjih tajnika, a aktivno se pristupilo raspravi o unaprjeđenju rada savjeta mladih u različitim modelima – pod uvjetima postojećeg, ali i novog potencijalnog Zakona o savjetima mladih. Mario Žuliček ispred Udruge gradova RH, predstavio zaključke ovogodišnje nacionalne konferencije savjeta mladih u Slavonskom Brodu te objasnio tri načina dobrih modela za efikasniji rad savjeta mladih. Na sjednici je bila i Gloria Vitaly, predsjednica Youth Regional Networka, kao europske organizacije mladih koja na regionalnim razinama okuplja upravo predstavnike tijela mladih koji zagovaraju prava, potrebe i interese mladih. Županijskim savjetima mladih je tako predstavljen rad YRN-a te njegova dosadašnja postignuća na međunarodnoj razini.

U suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU, predstavnica Agencije, PetraPekica, predstavila je rad Agencije, program Erasmus+ i posebno KA3 mjeru, pod koju spada strukturalni dijalog s mladima u vidu reformi javnih politika. Upravo savjeti mladih mogu iskoristiti ovu priliku te inicirati provođenje ovakvih projekata kako bi što više mladih imalo priliku izjasniti se i savjetovati donositelje odluka o potrebnim mjerama za poboljšanje statusa mladih u društvu. Prisutni predstavnici raspravljali su i o daljnjim koracima te je dogovoreno da će se, uz do sada provođene projekte, sustavno jačati proces informiranja i razmjene dobrih praksi. Donesena je i podrška Koordinacije aktivnosti radne skupine za pitanja mladih pri Hrvatskoj zajednici županija, kako bi se osnažili dijalog i suradnja na relaciji županija – savjet mladih. Također je dogovoreno da će savjeti mladih pokušati ujednačenim tempom dostaviti karte svojih županija s istaknutim gradovima i općinama gdje su konstituirani savjeti mladih. Sljedeća sjednica Koordinacije je dogovorena za početak 2020. godine, kada će se održati i novi izbori za Glavnog tajnika te Međunarodnog tajnika Koordinacije.

TEKST: S. P. / SM PSŽ        FOTO: SM PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn