SASTANAK VLADE RH S ŽUPANIMA – Vlada RH ustrajava na iskrenoj politici partnerske suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom

Datum objave: 03. 7. 2017. | Kategorija: Društvo

rezime n

POŽEGA- Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predsjedao je danas u Požegi drugom sastanku s  županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru. Nakon sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković, Predsjednik  Hrvatske zajednice županija Goran Pauk i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević predstavili su ključne zaključke.

Uz zahvalu na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji  Plenković je naglasio kako je cilj Vlade RH da ovim sastancima u jednoj sustavnoj partnerskoj suradnji sa županijama te jedinicama lokalne i područne samouprave popune prazninu koja je uočena proteklih godina, a to je nedovoljna koordinacija djelovanja i dijaloga između središnje razine vlasti i hrvatskih županija. “Dogodilo se da će se praktički pratiti mandati i novoizabranih župana, županijskih skupština, gradonačelnika, načelnika, gradskih i općinskih vijeća sa mandatom ove Vlade. To nam nameće odgovornost da razvojne teme zajednički raspravimo te pokušamo postići što širi politički konsenzus neovisno o pripadnosti strankama, te radimo na tome da unaprijedimo razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućimo rješavanje onih ključnih pitanja. To su prije svega, gospodarski rast i razvoj, društvena solidarnost i ravnomjerni razvoj Hrvatske. Zato su teme ovog našeg sastanka bile nova Strategija regionalnog razvoja koju je Vlada prihvatila prije nekoliko tjedana, a u čijoj su izradi sudjelovale županije, gradovi i općine te smo oko tog dokumenta još jednom ostvarili široku podršku. Istodobno, tema koja je uvijek na dnevnom redu a to je fiskalna decentralizacija, odnosno financiranje jedinica lokalne samouprave, a tu je ministar Marić prezentirao nove modele financiranja koji bi bili jednostavniji i korisniji za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave. Čuli smo tražena mišljenja i upućuju me na zaključak kako ćemo imati kvalitetnu raspravu i kroz javno očitovanje koje će uslijediti i u konačnici pronalaženje najboljih rješenja u odgovarajućem zakonskom modelu,” naglasio je Plenković.

plenki

Dodaje kako će ovakvi sastanci biti periodični, svakih šest mjeseci.”Idući takav susret bit će u prosincu u Šibensko-kninskoj županiji, mislim da je to jako dobra poruka i kada se ovaj proces odvije u nekoliko godina, tada ćemo, siguran sam svi zajedno moći se osvrnuti na bitna poboljšanja pa i proračunsko planiranje koje će na vrijeme uzeti u obzir prioritete pojedinih dijelova Hrvatske,” zaključio je Plenković.Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk zadovoljan je što Vlada ustrajava na iskrenoj politici partnerske suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom, sa željom da se riješe dugogodišnji  problemi rada lokalne samouprave, a sve s ciljem što veće efikasnosti i racionalizacije u pružanju usluge prema građanima.

pauk

“Strategija regionalnog razvoja nešto je na što smo posebno u županijama naslonjeni, obzirom da smo imali i svoje županijske strategije te da s unaši ravnatelji razvojnih agencija bili uključeni u njezinu izradu. Pozdravljamo prihvaćanje te strategije na sjednici Vlade te njeno upućivanje u daljnju proceduru. Isto tako, druga bitna stvar za nas bila je fiskalna decentralizacija odnosno izmjena zakona financiranja regionalne i lokalne samouprave kojeg mi kao Zajednica županija podržavamo u svim bitnim načelima.Jedno od bitnih načela je da se s ovom izmjenom Zakona jako pojednostavljuje model financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave, do sada  je to bilo financirano po pet modela, a sada će biti jedinstveni model, a uvjereni smo da će se nakon javne rasprave iskristalizirati pravi način financiranja jedinica lokalne samouprave,” naglasio je Pauk.

lojza

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević naglasio je kako je biti domaćin takvog sastanka iznimna čast ali i  beneficija “Imati mogućnost na jednom mjestu biti sa svim ministrima te razgovarati o svim navedenim temamado iznimnog je značaja, a ovaj dolazak jasan je znak da je Požeško-slavonska županija u promišljanjima Vlade,”naglasio je župan Tomašević dodajući kako je danas imao priliku s gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem na ovom stastanku predstaviti Požeško-slavonsku županiju te sve njene kapacitete i mogućnosti. Prvi sastanak bio je ujedno i odličan uvod u drugu  sjednicu Savjeta za  Slavoniju, Baranju i Srijem gdje će se detaljnije govoriti o poljoprivrednoj politici i zapošljavanju u pet slavonskih županija, a uoči tog sastanka predstavljen je  novi program za zapošljavanje žena koji je pripremilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, vrijedan više od 400 milijuna kuna.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn