SANIRANA ŠTETA – Uklonjen asfalt iz korita potoka na dionici Brestovac -Zakorenje

Datum objave: 30. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

img_2048

BRESTOVAC- Nakon jučerašnjeg teksta o nemaru prilikom radova na obnovi kolnika na dionici Brestovac- Zakorenje, na državnoj cesti DC51, sanirana je šteta u Zakorenju te uklonjen asfalt iz korita potoka. U rješavanje problema uključile su se gotovo sve nadležne institucije od Hrvatskih cesta do policije, vodopravne inspekcije i Hrvatskih voda, VGI Orljava-Londža.

Podsjetimo, na državnoj cesti DC51 u tijeku su radovi obnove kolnika na dionici 002, Brestovac – Zakorenje, u dužini zahvata od 4 km, a koji podrazumijevaju mjestimično izravnanje i presvlačenje novim habajućim slojem asfalta. Kako doznajemo iz Hrvatskih cesta, vrijednost ugovora je 1.998.204,65 kn (bez PDV-a).  Uvođenje u posao je bilo 15.12.2016. sa rokom izvedbe od 1 mjesec dakle do 15.01.2017. godine.
“Iz razloga niskih temperatura daljnji radovi su zaustavljeni, te je još 23.12.2016. naloženo izvođaču Promet Građenje d.o.o. da hitno otkloni nedostatke na samoj cesti, te da u međuvremenu pojača privremenu prometnu signalizaciju. Napominjemo još jednom kako radovi nisu završeni, već su zbog niskih temperatura zaustavljeni. Međutim nevezano na isto Hrvatske ceste d.o.o. su 23.12.2016. po nastaloj situaciji te pregledu terena odmah reagirale te naložile izvođaču da ukloni sve nedostatke. Asfalt koji je izvođač radova odložio na travnjak, danas će biti uklonjen. Nismo bili upoznati s istim, te smo po saznanju zatražili žurno uklanjanje istog kao i očitovanje izvođača radova o navedenoj situaciji.  Po dobivenom službenom očitovanju od strane izvođača, moći ćemo govoriti o daljnjim koracima vezanim za nastalu situaciju.Hrvatske ceste d.o.o. kao investitor ovog projekta smatraju ponašanje izvođača radova neprimjerenim i neprofesionalnim, pogotovo iz razloga svjesnog polaganja viška asfalta na travnjak čime se direktno utječe na ugrožavanje okoliša,” stoji u priopćenju kojeg potpisuje Tamara Pajić iz ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Stigao je i odgovor od Uprave vodnog gospodarstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojem se navodi da je 29. prosinca, nakon dojave o mogućem onečišćenju vodotoka Orljavica u naselju Brestovac, zajedno sa dežurnim djelatnikom Hrvatskih voda, državni vodopravni inspektor postupio prema Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda i obavio inspekcijski nadzor-očevid na licu mjesta te da je sanacija asfaltne mase izvršena.  “Utvrđeno je da se nije dogodilo onečišćenje vodotoka Orljavica, nego je onečišćen pojas uz vodotok. Vodni nadzor na sanaciji izvršen je od strane Hrvatskih voda VGI Orljava-Londža Požega. Nakon dostavljenog izvješća Hrvatskih voda državna vodopravna inspekcija će nastaviti sa daljnjim postupanjem,”navodi se u priopćenju Uprave vodnog gospodarstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojeg potpisuje Zorana Deljanin voditeljica Samostalne službe za odnose s javnošću i protokol.

Neodogovorno, neprimjereno i neprofesionalno ponašanje u obavljanju radova  nadamo se, izuzetak je a ne pravilo. Za takvo ponašanje određene su i sankcije, no to je već u rukama nadležnih institucija koje su u ovom slučaju doista reagirale u rekordnom roku.

TEKST: S.P./D.K.           FOTO: arhiv

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn