SAČUVAJMO STARE SORTE CERNIK 2019 – Manifestacija s potencijalom za razvoj ekološke poljoprivrede i ruralnog turizma, ove godine međunarodnog značaja

Datum objave: 02. 3. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

CERNIK – Udruga vinogradara i voćara Cernik, ekipa entuzijasta koja je prije desetak godina od zaborava otrgla portugizac, autohtonu sortu vinove loze, potvrdila se i kao uspješan organizator manifestacije „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2019.“ Organizirana četvrti puta, jedinstvena edukativno-stručna priča s međunarodnim karakterom, ove je godine, uz 50-ak izlagača i predavača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke, okupila i predstavnike 10- ak osnovnih i srednjih škola, a vrijednost manifestacije prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede.

Udruga vinogradara i voćara Cernik uz logističku i financijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, Brodsko posavske županije, Općine Cernik, LAG-a Zapadna Slavonija, OPG-a Hudolin i udruge Živa zemlja, četvrti je puta za redom uspješno organizirala manifestaciju „Sačuvajmo stare sorte“. Jedinstveno je to, stručno-edukativno okupljanje znalaca i zaljubljenika u stare sorte sjemenja i ekološku proizvodnju koje, uz mnogobrojne domaće i izlagače iz susjednih zemalja, prepoznaje i struka, manifestacija čiji je primarni cilj afirmirati i revitalizirati stare sorte voća, povrća i vinove loze, te sa vrijednošću i potencijalom ekološke proizvodnje upoznati mlade.

Masovnije nego ikada do sada, ovogodišnje cjelodnevno cerničko druženje zaljubljenika u prirodu i njene plodove, okupilo je 50-ak izlagača i predavača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke, predstavnike 12 osnovnih i jedne srednje škole s područja Brodsko posavske županije, kao i stručnjake-znalce zagrebačkog Agronomskog fakulteta i poljoprivrednih fakulteta iz Osijeka i Novog Sada. Odazivom i reakcijama posjetitelja iznimno je zadovoljan Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, jer, potvrda je to kako priča ide u pravom smjeru.

“ Dolazak gostiju iz zemalja u okruženju dokaz je jedinstvenosti manifestacije. Osim toga, uz razmjenu sjemena s kojom smo ovu priču i počeli, jedino u Cerniku posjetitelji mogu nešto i naučiti- o proizvodnji, genetici, preradi, prodaji, a to je, uz, afirmaciju i revitalizaciju starih, zaboravljenih sorti i osnovni cilj manifestacije. Posebno me raduje što to prepoznaju i mladi, osnovnoškolci i srednjoškolci kojima smo darovali po jednu sadnicu, želeći im poručiti kako je i stablo živo biće koje je potrebno njegovati i odgajati. Također, čini se i kako ekološka poljoprivreda i povratak prirodi polako postaju trend, jer ljudi su zasićeni proizvodima bez boje, okusa i mirisa, a plodovi starih sorti voća i povrća, bez genetskih modifikacija, plodovi su s dušom, baza iz koje se mogu stvarati nove sorte“, istaknuo je, u ime domaćina i organizatora, Zvonko Živković, dodajući i kako je upravo ova manifestacija razlog postojanja udruge i njena glavna i najvažnija aktivnost.

Cerničku priču o tradiciji, ekologiji i bogatstvu Slavonije, osobnim su dolaskom podržali i Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog Sabora i Davor Vlaović, saborski zastupnik i jedan od pokretača inicijative za sačuvanje starih sorti o kojoj bi Odbor trebao raspravljati na tematskoj sjednici.

„ Pohvaljujem organizatore, znalce i entuzijaste, voćare, povrtlare, vinogradare, sve vas koji ne dozvoljavate da bogatstvo Slavonije nestane. Čuvajući genetiku i stare sorte od izumiranja stvaramo i preduvjete za razvoj ruralnih prostora i ekološku poljoprivredu, koja je, u odnosu na onu konvencionalnu, iznimno važna. Podizanjem nasada starih sorti voća i povrća, kroz održive eko sustave, moguće je sačuvati proizvodnju, što kroz razvoj naprednih regija i takozvanih pametnih sela s naglaskom na nove tehnologije i internet, predviđa i Strategija razvoja Europe do 2030.godine. Predstavlja to i podlogu za razvoj ruralnog turizma, prodaju na kućnom pragu, a onda i mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda. Zbog svega toga, kao i činjenice kako je upravo Slavonija posebno bogata starim sortama koje entuzijasti poput vas čuvaju, manifestacija je ovo na koju možete biti ponosni.“, rekao je, između ostaloga, drugi čovjek HSS-a, Davor Vlaović.

Uz priliku za razmjenom plemki starih sorti voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja, posjetitelji jedinstvenog događanja organiziranog u prostoru Hrvatskog doma u Cerniku imali su priliku međusobno razmjeniti iskustva i ideje, kupiti domaće proizvode od lokalnih proizvođača, a manifestaciju je osobnim dolaskom i angažmanom, jer, tako to rade Cerničani, podržao i prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn