S PRVIM DANOM ŠKOLE – Predstavljene ovogodišnje aktivnosti preventivne akcije “Poštujte naše znakove”

Datum objave: 05. 9. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Već 28 godina na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. Ovogodišnje aktivnosti akcije u Požegi su predstavljene kod Osnovne škole Julija Kempfa u koju je krenulo 78 prvašića.

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio.

Osnovna škola Julija Kempfa ove školske godine upisala je 78 prvašića, od toga 72 učenika danas je krenuo u redovne razredne odjele i 6 učenika u posebne razredne odjele i odgojno-obrazovne skupine.”Već od prvog tjedna nastave naši učitelji sa stručnom službom educirat će učenike kako se sigurno kretati u prometu, kako sigurno doći u školu i iz škole kući. Tijekom cijele školske godine odradit ćemo i niz preventivnih aktivnosti u suradnji s Policijskom upravom Požeško-slavonskom i Grad Požegom, ali ono što mi odrasli možemo jest krenuti svatko od sebe, zapitati se kako se mi ponašamo u prometu i mi moramo pokazati prometnu kulturu, biti uzori i tako možemo zaštititi naše najmlađe,” rekla je ravnateljica škole Kornelija Sabljak.

Policija punih 28 godina provodi akciju “Poštujte naše znakove” koja je usmjerena na polaznike prvih razreda, ali i na sve druge sudionike u prometu. Akcije nije započela danas, s prvim danom škole, jer policija je već tijekom ljetnih mjeseci krenula u provedu.

“Obišli smo prometnice, provjerili prometnu signalizaciju kako bi se uklonili svi nedostatci. Od prometnih prekršaja koje najčešće zatičemo su nepoštivanje ograničenja brzine, nepoštivanje prednosti prolaska na obilježenim pješačikim prijelazima i nepropisno parkiranje u zonama škola, a na to ćemo posebno obratiti pažnju. Sljedećih dana na prvim roditeljskim sastancima kontakt policajci polaznicima prvih razreda i njihovim roditeljima održat će kratka predavanja kako sigurno prometovati. Jer dobrim primjerom, odrasli već mogu učiniti mnogo,” rekla je voditeljica Službe za javni red i sigurnost Ivana Radić.

U prvih osam mjeseci ove godine nap rometnicama Požeško-slavonske županije zabilježeno je ukupno sedam stradavanja djece, dvoje teško ozlijeđeno i petero lakše, a u cijeloj prošloj godini zabilježeno je ukupno 17 stradavanja, troje teško i 14 lakše ozlijeđenih mališana. Stoga podrška svih sudionika u prometu preventivnoj akciji doista ima – životni značaj.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn