S FORUMA POLJSKIH I HRVATSKIH REGIJA – Gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i Lubuškog vojvodstva

Datum objave: 15. 9. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Pod počasnim pokroviteljskom predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, uz podršku Hrvatskoga sabora, Ministarstva poljoprivrede RH te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU RH u poljskom gradu Zielona Góra od 12. do 14.rujna održan je Forum poljskih i hrvatskih regija.U sklopu tog Foruma dogovorena je gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva.

Osmu godinu zaredom, udruženja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija organiziraju susret za razmjenu iskustava i dijalog o budućnosti europskih regija. Forum poljskih i hrvatskih regija održava u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice Foruma nastavljaju se na zaključke VII Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Poreču 2018. godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo što su u Lubuškom vojvodstvu pronašli partnere i što će se potpisati sporazum suradnje i prijateljstva. “Sporazum suradnje i prijateljstva, temeljen na razvoju gospodarstva, Požeško-slavonske županije i Lubuškog vojvodstva potpisati će se i ratificirati iduće godine 14. travnja, kada Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja. U međuvremenu održat ćemo nekoliko sastanaka gospodarstvenika,” rekao je župan Tomašević ostavljajući prostor za daljnje dogovore hoće li gospodarstvenici iz Požeško-slavonske županije ići u Poljsku ili će iz te zemlje doći u Požegu.

“Uvjeren sam da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj. Već ćemo u srijedu na Skupštini Požeško-slavonske županije o svemu izvijestiti vijećnike i krenuti u proceduru pripreme dokumentacije koja će se naći pred vijećnicima na Županijskoj skupštini na prihvaćanju,” rekao je župan. Već na prijašnjim forumima, dodao je, razgovarali su o tome koje bi vojvodstvo u Poljskoj bilo kompatibilno Požeško-slavonskoj županiji kako bi s njim potpisali sporazum suradnje i prijateljstva temeljen ponajprije na razvoju i razmijeni iskustava u gospodarstvu.

Lubuško vojvodstvo se nalazi na zapadu Poljske. Zbog velike količine šuma, tradicionalne industrije uključuju preradu drva i proizvodnju papira te namještaja. Od 2010. godine najveću vrijednost za ovo vojvodstvo ima automobilska industrija. U metalnoj industriji osobito se ističe proizvodnja peći za toplinsku obradu i preradu plastike. IT sektor je svojim rješenjima osvojio svjetsko tržište, a prehrambena industrija Vojvodstva temeljena je na uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.

TEKST: S. P./ D.K.     FOTO: pszupanija.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn