ROKOVO U VRBJU -Sve spremno za mjesnu feštu

Datum objave: 13. 8. 2014. | Kategorija: Društvo

R2

VRBJE – Blagdan Svetoga Roka, hodočasnika, dobrotvora i zaštitnika od zaraznih bolesti, sveca čije ime nosi najdulji i najpoznatiji tunel u Hrvatskoj, Dan je i Općine Vrbje. Sadržaji svečanosti Dana općine zakazani su za četvrtak, 14.kolovoza, a sadržajno bogati program počet će u 17 sati prijemom gostiju u mjesnom Društvenom domu. Nakon polaganja  vijenaca na Spomeniku hrvatskim braniteljima i svete mise u 18 sati, uslijedit će  svečana sjednica Općinskog vijeća , a potom i zajedničko druženje od 19 sati.

Bit će to prilika da najistaknutiji općinski pojedinci i udruge prime i visoka općinska priznanja, kao i prilika za rekapitulaciju učinjnoga u prethodnom razdoblju. Jer, unatoč  sve češćim prijedlozima o ukidanju malih, nerentabilnih jedinica lokalne samouprave, skromnom općinskom proračunu i globalnoj recesiji, općina Vrbje je, na čelu s iznimno mladim načelnikom, u potpunosti opravdala svoje postojanje, ali se i zahvaljujući kontinuiranom educiranju, okrenula ka novim izvorima financiranja, putem projekata Ministarstava Republike Hrvatske. Kao i u ostalim dijelovima županije, Hrvatske su vode i na području općine Vrbje značajan partner i investitor, a niza projekata ne bi ni bilo bez stalne potpore županijskih čelnika. Sve je to dokaz kako Slavonija postoji i opstoji upravo radi ovakvih područja.

Rokovo u Vrbju tradicionalno će obilježiti i nadaleko poznati cjelodnevni sajam, čiji su zaštitni znaci pečeni vol, bogata  ponuda obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, te raznovrstan kulturno umjetnički program. Ambulanta, društveni dom, obnova mjesne crkve, niz uspješno realiziranih socijalnih programa, kao i brojne novoosnovane udruge, posebno one koje okupljaju mlade-samo je dio realiziranih aktivnosti  u proteklom razdoblju koje svakodnevno poboljšavaju standard života mještana, kao i mjesnu infrastrukturu.

Općina Vrbje smještena je u zapadnom dijelu Brodsko posavske županije, a pripada joj sedam naselja: Bodovaljci, Dolina, Mačkovac, Savski Bok, Sičice, Visoka Greda i Vrbje. Posebno značajna kulturna znamenitost mjesta svakako je Župna crkva Svetoga Josipa,izgrađena  u 18. stoljeću i opremljena baroknim inventarom.  Crkvu krasi n oltarna slika poznatog austrijskog slikara Ignaza Bergera, dok je zidnu ornamentiku, u duhu secesije, oslikao  poznati slavonskobrodski dekorativni slikar Josip Muravić.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: S.T(arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn