RKR PANORA – Nove mogućnosti i natječaji na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima

Datum objave: 07. 2. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U ruralnom razvoju te stanju projekata i novim natječajima, posebice u poljoprivrednom sektoru danas su u prostorijama Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije na konferenciji za novinare govorili ravnateljica RKR Panora mr.sc. Senka Horvat i savjetnik za poduzetništvo Stjepan Jakopović.

Uz Izvješće o prijavljenim projektima u području poljoprivrede na natječaje iz Programa ruralnog razvoja i natječaje Ministarstva poljoprivrede bilo je riječi i o novim natječajima na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Kroz urede Panore na godišnjoj razini prođe stotinjak poljoprivrednika koji traže informacije i savjete za ponuđene mjere i programe.

“Negdje smo na sredini korištenja europskih sredstava za ruralni razvoj i pravi je trenutak za sve koji su to planirali da dođu po informacije i pripreme se za natječaje. U sektoru poljoprivrede postoji nekoliko izvora financiranja od kojih je najizdašniji Program Ruralnog razvoja, zatim „Vinska omotnica”, koja je namijenjena vinarima, te nacionalni natječaji. U našoj županiji povlačili su uspješno sredstva i od kako postoje programi ruralnog razvoja ili nacionalni programi pripremili smo 90 prijava ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna pri čemu se najveći broj prijava odnosio na naše manje poljoprivredne proizvođače,” rekla je ravnateljica Horvat.

O prijavljenim projektima u području poljoprivrede na natječaje iz Programa ruralnog razvoja i natječajima Ministarstva poljoprivrede kao i informacijama o novim natječajima, govorio je savjetnik za poduzetništvo Stjepan Jakopović, istaknuvši da od 89 projekta koji su pripremljeni iz područja poljoprivrede njih 86 se odnosi na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnike s područja Požeško-slavonske županije.

“Vrijednost tih projekata je 12,2 milijuna kuna od čega su četiri već realizirana, njih 12 ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna u ovom trenutku se provodi, a za 56 projekata čekaju se odluke o financiranju,” rekao je Jakopović dodajući kako su se, uz samu pripremi u izradu projekata opredijelili i za koncept radionica. “Rezultat je povećanje prijave jer su ljudi tako dobili pravu i kvalitetnu informaciju. Program ruralnog razvoja nisu samo dvije tri mjere koje su najpopularnije, a svake godine se uvode i neke nove mjere i mogućnosti za dobivanje sredstava i pospješivanje poslovanja,” zaključio je Jakopović.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn