RADOVI U PUNOM ZAMAHU – Od kultne Ratarnice do moderne Panonike

Datum objave: 23. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požeško-slavonska županica Antonija Jozić obišla je danas radove u sklopu projekta uspostave Regionalnog centra kompetencija Panonika. Projekt vrijedan oko 5 milijuna eura obuhvatio je izgradnju nove zgrade, te rekonstrukciju i dogradnju stare zgrade Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi, a očekuje se da će radovi biti gotovi do kraja ove godine.

Nositelj projekta RCK Panonika je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega koja ga provodi u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom, uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ. Kroz ovaj projekt adaptira se i dograđuje stara školska zgrada izgrađena davne 1860 godine i zaštićeno je kulturno dobro, a dograđuje se i nova zgrada koja će dati novu obrazovnu i gospodarsku kvalitetu cijelom Centru.

“Kroz ovaj projekt djelomično obnavljamo našu staru zgradu Ratarnice na 1500 kvadratnih metara i dograđujemo s dodatnih 1500 kvadrata novu zgradu u koju će se smjestiti multimedijalna dvorana, praktikumi koji su potrebni za izvođenje nastave u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, u budućnosti bit će smješteni i novi programi te novi kurikulumi i ovo bi uistinu trebao biti Regionalni centar kompetencija za poljoprivredu,”” naglasila je županica Jozić.

Projekt je vrijedan oko 5 milijuna eura, a sklopljen je prvi ugovor vrijednosti 4,3 milijuna eura od čega Europska unija financira nešto više od 3 milijuna eura, dok ostali dio mora osigurati Požeško-slavonska županija. “U trenutku kada se projekt planirao bili su drugačiji uvjeti na tržištu i cijene izvođenja radova su bile daleko niže. Međutim, odmakom vremena i ralizacijom ovog projekta došli smo u situaciju da je nama izgradnja daleko financijski zahtjevnija nego je bilo prvotno planirano, ali nadamo se i fondu sufinanciranja koji bi trebao biti objavljen ove godine pa ćemo određeni dio sredstava povući iz tog fonda. No, ovo je vrlo važan projekt i mi ta sredstva jednostavno moramo pronaći.” rekla je županica.

Osim ovog projekta paralelno se provodi i soft projekt u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna kojim se uspostavlja organizacija rada centra, razvija se novo zanimanje agro-procesni tehničar te moderniziraju postojeći programi i nabavlja suvremena oprema.

“U okviru infrastrukturnog projekta bit će stvoreni prostorno-tehnički uvjeti za održavanje suvremene nastave, utemeljene na radu, odnosno, praktičnoj nastavi koja će našim učenicima omogućiti stjecanje relevantnih znanja. Radovima na školskoj zgradi dobivamo nove učionice, nove prostore za praktikum te laboratorije kao što su mikrobiološki praktikum, laboratorij za tlo, prehrambeno-procesni praktikum, praktikum prerade voća i povrća, ugostiteljski praktikum, kemijski laboratorij, knjižnicu te ostale pomoćne prostore neophodne za nastavno-obrazovni proces. Osim infrastrukture, do sada smo nabavili inovi traktor za voćnjak, svu potrebnu mehanizaciju za ekološki uzgoj voća, meterološku stanicu koja je već postavljena, a nabavit ćemo i još dva staklenika, jedan plastenik, opremu za preradu voća i povrća kuharski praktikum i ostalu opremu potrebnu za staru zgradu,” rekla je ravnateljica škole Marija Mršo-Rajić.

TEKST: Sanja Pok                    FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn