RIA TRDIN U GRADSKOM KAZALIŠTU POŽEGA – I kada nisu na pozornici, kazališne lutke živa su umjetnička djela

Datum objave: 22. 11. 2020. | Kategorija: IZDVOJENO, Kultura

POŽEGA – Ria Trdin, slikarica, kiparica, restauratorica i autorica brojnih scenografskih i lutkarskih rješenja u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega predstavila je dio maštovitog lutkarskog svijeta koji će zasigurno oduševiti najmlađe, ali i odraslu kazališnu publiku.

U sklopu programa kojim su Požežani obilježili Noć kazališta i uspostavnu nastavne baze osječke Akademije za umjetnost i kulturu u Gradskom kazalištu Požega, Ria Trdin predstavila je lutke iz nekoliko različitih lutkarskih predstava. “Tu su lutke iz dvije predstave iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, iz predstave nastale suradnjom Akademije i Kazališta Virovitica te iz Zagrebačkog kazališta lutaka,” naglasila je Ria. I ova izložba ponudila je na prepoznavanje jedinstvenu svestranost kazališne lutke koja, uz onu scensku vrijednost lika koji “živi” u interakciji s lutkarom i publikom, ima i vrijednost samostalnog umjetničkog djela.

“To je jako važno. Mi autori trudimo se upravo to postići, jer djeci ali i odrasloj publici koja voli lutkarsko kazalište ne dajemo samo informaciju već im dajemo ukupnost – bogatstvo sačinjeno od dramskih, estetskih, animacijskih i drugih elemenata. Svaka autorska ekipa koja radi na jednom takvom projektu uvijek se mora potruditi kako bi to bio doista jedinstven projekt, zaokružen kao cjelina. Stoga se nikada ne smije zanemariti niti jedan od tih elemenata, a onda u konačnici imamo lutku koja doista višestruko značenje,” rekla je autorica.

Ria Trdin rođena je u Našicama 1972. U Zagrebu je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Od 1998.-2004. radi u Restauratorskom zavodu u Osijeku na restauraciji zidnog slikarstva, štafelajnog slikarstva i polikromije te stječe zvanje restauratora tehničara. Na odsjeku slikarstva Umjetničke akademije u Osijeku diplomirala je 2008.g. Doktorirala je 2013. godine na VŠMU, Bratislava, Slovačka, na odsjeku lutkarske tehnologije pod mentorstvom prof. Hanne Cigánové. Od 2008. zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje radi na kolegijima vezanim za lutkarsku tehnologiju i scenografiju. Kao autorica scenografskih i lutkarskih rješenja surađivala je s brojnim kazališnim kućama, među kojima i s Gradskim kazalištem Požega na nekoliko projekata.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn