REZULTATI AKCIJE „MIR I DOBRO“ – Pirotehnička sredstva nisu igračke!

Datum objave: 13. 1. 2020. | Kategorija: Crna kronika

SLAVONSKI BROD – U sklopu akcije “Mir i dobro” koja je započela 13. prosinca i završila 8. siječnja, policijski službenici su na području PU brodsko-posavske zbog nezakonitog posjedovanja oduzeli 565 komada pirotehničke galanterije, 4 komada oružja i 111 komada raznog streljiva, kojom prilikom su protiv 2 osobe podnijeli kaznene prijave, a protiv 6 osoba prekršajne prijave mjerodavnom državnom odvjetništvu, odnosno Općinskom sudu. Naša poruka je jasna: pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva! – poručuju iz policije.

Operativna akcija „Mir i dobro“, koja je započela 13. prosinca 2019. godine, a koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi svake godine tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kada je povećano korištenje pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, završila je 8. siječnja 2020. godine.

Kod provođenja akcije naglasak se stavlja na sprječavanje ozljeđivanja osoba pogotovo djece međutim, iako je stanje tijekom provođenja ove akcije bilo najpovoljnije u 26 godina provođenja, na razini Ministarstva unutarnjih poslova, zabilježeno je nekoliko slučajeva ozljeđivanja osoba tijekom korištenja pirotehničkih sredstava, ali u manjem broju nego tijekom prijašnjih akcija.

“Na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je jedan slučaj lakšeg ozljeđivanja osobe. Tijekom ovogodišnje akcije nisu zabilježeni slučajevi propucavanja stanova, obiteljskih domova, niti automobila. U dva slučaja, dana 28. prosinca i 31. prosinca prošle godine, u Oriovcu i Slavonskom Brodu, aktiviranjem nepoznatog pirotehničkog sredstva oštećena su vjetrobranska stakla na dva osobna automobila. Dana 18. prosinca, na graničnom prijelazu Slav. Šamac, pronađeno je 500 kom petardi, a 31. prosinca 2019. godine, evidentiran je događaj pucanja u zrak iz automatske puške, o čemu je javnost već prethodno obaviještena. Policijski službenici su zbog nezakonitog posjedovanja oduzeli 565 komada pirotehničke galanterije, 4 komada oružja i 111 komada raznog streljiva, kojom prilikom su protiv 2 osobe podnijeli kaznene prijave, a protiv 6 osoba prekršajne prijave mjerodavnom državnom odvjetništvu, odnosno Općinskom sudu,” rekao je policijski službenik za odnose s javnošću Krešimir Šimić.

Glavni cilj provođenja akcije je smanjenje stradavanja osoba uzrokovanih nestručnim, neopreznim i nezakonitim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, oružjem i drugim eksplozivnim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.Policija je akciju provodila pojačanim postupanjem na terenu, ali i proaktivno edukacijom najmlađih i njihovih roditelja o opasnosti nezakonitog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

“Naša poruka je jasna: pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva! S obzirom na iskustva prijašnjih godina Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je e- savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i  prometu oružja,” zaključak je iz policije.

TEKST: S. P.         FOTO: ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn