RETRO BOOM U POŽEGI – Filmska priča Dalibora Platenika o nostalgiji, životnoj strasti, bojama i zvucima prohujalog vremena

Datum objave: 12. 1. 2024. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Jesu li prošla vremena uistinu i ona bolja i koja je tajna nostalgije, tog gorko-slatkog osjećaja koji u nama mogu probuditi boje, mirisi, okusi i zvuci? Pitanja su to na koja odgovara Retro boom, višestruko nagrađivani dokumentarac Dalibora Platenika, kojim je, u četvrtak, 11. siječnja, službeno otvorena 31.sezona programa Art kina Požega

Nova sezona Art kino Požega službeno je otvorena filmom Retro boom, višestruko nagrađivanim dokumentarcem Dalibora Platenika, pričom o nostalgiji i ljubavi prema nekim boljim, davno prohujalim vremenima. Na veliko iznenađenje autora, prikazan pred značajnim brojem posjetitelja, film je to pripreman i sniman dugih šest godina, od 2013. do 2019., prije virusne pandemije, koji donosi presjek zanimljive retro scene koja godinama postoji u Hrvatskoj.

Dokumentarna priča o jedinstvenom životnom stilu, svojevrsnoj subkulturi i životnoj strasti, publici je u 78 minuta, kroz niz intervjua, snimljenih gaža i zanimljivih putovanja po festivalima, približila nekolicinu autorskih rockabilly i rock’n’roll bendova, starodobne automobile, modu i pin up djevojake, barbere i stari namještaj, nastojeći pokazati kako su prošla vremena uistinu i ona bolja, ali i kako nostalgiju, taj gorko slatki osjećaj, baš kao i kod Prousta, mogu probuditi boje, mirisi, okusi i zvuci. Nagrađen posebnim priznanjem žirija na festivalu dokumentarnog rock filma DORF u Vinkovcima, film Retro boom jedinstveni je dokument vremena i priča o pojavi koja se, kao konstanta, provlači kroz pop kulturu današnjice već dekadama, potvrđujući kako će rock and roll biti zauvijek živ, ali i kako je jednako zanimljiv gerenacijama odraslim poslije drugog svjetskog rata kao i nekim novim klincima.

“Film sam počeo snimati još 2013. godine, bilo je zamišljeno da snimim četiri ili pet rockabilly bendova u zagrebu te da to bude oko pola sata trajanja. No, to se proširilo pa sam otišao na festivale, u plesne klubove i to je produžemo na šest godina snimanja. Puno toga sam oduzimao i zbrajao i evo, prošle godine krajem trećeg mjeseca bila je premijera, a sad je film krenuo u svoj život.” ispričao je autor.

Dalibor Platenik, rodom iz Požege, dugogodišnji je snimatelj, montažer i redatelj. Odlikovan je medaljom „Bljesak“ 1995. godine kao ratni snimatelj. Od 2001. živi i radi u Zagrebu gdje snima spotove, dokumentarne filmove i radi kao vanjski suradnik brojnih televizijskih kanala. Kao jedan od snimatelja sudjelovao je u radu na dokumentarnom filmu „Astralis – institucija“ koji dobiva prestižnu nagradu u New Yorku kao najbolji strani glazbeni dokumentarni film na festivalu New York International Independent Film and Video Festival 2010. godine. Godine 2011. režira svoj prvi dokumentarni film „Rakija“ o tradiciji pečenja rakije u Slavoniji, a 2013. u suradnji s Dunjom Dubiel realizira film „Kad život pukne kao lubenica“ te 2019. „Čovjek i drvo“ s kojim je osvojio Silver Remi Award na 57. međunarodnom filmskom festivalu World fest Houston 2020. godine, kao i nagrade na filmskim festivalima u Švedskoj i Italiji.

TEKST: Simonida Tarbuk                 FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn