REGIONALNI RAZVOJ – Ugovori za 156 projekata u sedam županija vrijedni više od 5 milijuna eura

Datum objave: 07. 7. 2023. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – U prostoru Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici danas je održano svečano uručivanje ugovora iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Programa podrške regionalnom razvoju. Predstavnicima sedam županija 156 ugovora ukupno vrijednih više od 5 milijun eura uručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Ugovore za financiranje 156 projekata primili su gradonačelnici i načelnici sedam županija: Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

“Uručili smo ugovore vrijedne više od 5 milijuna eura za 156 projekata koji će se realizirati kroz ovu i sljedeću godinu diljem Panonske Hrvatske, diljem ovih sedam županija. Zadovoljni smo što smo dio ove priče zajedno s brojnim općinama i gradovima i što će ovi projekti uistinu pomoći da se realizira cijeli niz novih, javnih, kulturnih, društvenih, gospodarskih sadržaja. Vjerujem da će omogućiti da se podigne standard i kvaliteta života, a važno je kazati da ovi projekti možda nisu toliko veliki i kapitalni kao europski projekti, ali su izrazito važni jedinicama lokalne samouprave jer svake godine ih pratimo s takvim programima. Ti programi su nikada veći, imamo ih sada ukupno devet, tako da kontinuirano razvijamo programe koji su od interesa za ona područja koja su ispod prosjeka razvoja Europske unije, kako bi ona postigla razvijenije standarde.Vjerujemo kako će ova sredstva u ovoj, ali i sljedećoj godini doprinijeti daljnjem rastu i razvoju te da će uistinu poslužiti svima da razvijaju projekte koji su od interesa za zajednicu.” naglasio je ministar Šime Erlić.

„Izabrali smo ovoga puta Požeško-slavonsku županiju za ovu prigodu jer je izuzetan primjer transformacije koja se dogodila uz pomoć programa koji su realizirani uz podršku Ministarstva razvoja i fondova Europske unije, ali i svih dostupnih fondova,” dodao je ministar. U Pleternici sve nazočne pozdravila je domaćica, gradonačelnica Marija Šarić. “Drago mi je da ste danas u Pleternici. To je mali grad koji na najbolji mogući način može pokazati kako europski fondovi mogu promijeniti Hrvatsku. Stoga mi je vrlo drago da je naš ministar sa suradnicima danas ovdje, jer svi pričamo jednu zajedničku priču a to je da svi mali gradovi i općine ne možemo činiti velike stvari ako nemamo pomoć ministarstva, ako nema europskih fondova,” naglasila je Šarić.

Tijekom posjeta Požeško-slavonskoj županiji ministar je sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnicima i načelnicima u prostoru Županije ministar održao radni sastanak te posjetio Požešku kuću, projekt sufinanciran sredstvima EU kroz projekt Požeške bolte. Domaćini su mu bili županica Antonija Jozić i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

“Ministru smo pokazali Interpretacijski centar Požeška kuća koji je završen u sklopu projekta Požeške bolte. Trenutno je u završnoj fazi i drugi dio projekta Rekonstrukcija i adaptacija Gradskog muzeja Požega. Ovu priliku iskoristili smo kako bi najavili za nas izuzetno važnu temu a to je ITU mehanizam koji je za 22 grada u Hrvatskoj, gdje je Požega dobila priliku riješiti neke izuzetno važne projekte koje bi teško riješili iz bilo kojeg drugog izvora. Riječ je vrlo velikim sredstvima. Najavili smo i projekt Revitalizacija gradske povijesne jezgre koja obuhvaća rekonstrukciju središnjeg Trga sv. Trojstva i izgradnju podzemne garaže što je za naš grad izuzetno vrijedan projekt koji bez ITU mehanizma ne bi mogli realizirati” rekao je gradonačelnik Glavić.

“Uvijek ističemo da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU najznačajnije za male lokalne samouprave. Na sastanku smo otvorili teme projekta za koje smo i danas dobili ugovore, projekte koji su vezani za mala komunalna ulaganja jedinica lokalne samouprave, ali i velike teme poput budućeg višegodišnjeg financijskog okvira. Požeško-slavonska županija je u razdoblju od sedam godina investirala u projekte vrijedne 450 milijuna eura što je zasigurno doprinijelo daljnjem gospodarskom razvoju cijele naše županije. Mi smo kao županija spremni i za novo programsko razdoblje jednako kao i za korištenje sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Dječji vrtići, uređenje osnovnih škola za uspostavu cjelodnevnog boravka, energetske obnove i brojni drugi projekti koji su itekako važni za ono što je Požeško-slavonska županija nadležna a to je obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo.” naglasila je županica Jozić.

TEKST: S. Pok                       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn