REGIONALNI KOORDINATOR RAZVOJA PSŽ PANORA – Predstavljen projekt “Zajedno do razvoja 2” i drugi projekti

Datum objave: 16. 5. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U sklopu Dana otvorenih vrata EU fondova, u prostorima Regionalnog koordinator razvoja Požeško-slavonske županije PANORA predstavljen je projekt “Zajedno do razvoja 2” za koji je nedavno potpisan ugovor te drugi višemilijunski projekti.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat objasnila je dosadašnji rad Regionalnog koordinatora razvoja te se osvrnula na odrađene projekte i na one u pripremi. Za projekt „Zajedno do razvoja 2“ sredstva je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondove EU iz Fonda za regionalni razvoj, a ugovor o bespovratnim sredstvima svečano je potpisan na sjednici savjeta ,,Slavonija, Baranja i Srijem“ u Novoj Gradiški. Vrijednost projekta je 24,3 milijuna kuna, od toga je bespovratnih sredstava 21 milijun, sama provedba projekta trajat će 4 i pol godine, pojasnila je ravnateljica Panore Senka Horvat.

“I ovaj projekt, uz prijašnje, potvrda je kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prepoznalo naš rad. Naše glavne aktivnosti su pomoć gradovima i općinama, javnopravnim tijelima na području cijele županije u pripremi i provedbi projekata, prvenstveno EU projekata. Osim toga i dalje ćemo informirati sve građane i poduzetnike o budućim natječajima i mogućnostima te kako razvijati određene projekte iz njihovih područja. Nedavno smo završili županijsku razvojnu strategiju, ali kreće nam novo proračunsko razdoblje Europske Unije i također naše proračunsko razdoblje za financiranje projekata,” rekla je Senka Horvat.

U proračunskom razdoblju od 2014. godine završena su 32 EU projekta, u vrijednosti oko 35,5 milijuna kuna. Trenutno je u provedbi 46 projekata, u vrijednosti preko 230 milijuna kuna, na ocjenjivanju je trenutno 61 projekt vrijednosti nešto manje od 30 milijuna kuna. “Trenutno ćemo se bazirati na projekte u pripremi i projekte u ideji. Projekti u pripremi su projekti za koje imamo natječaje i na kojima trenutno radimo, primjerice Centar kompetentnosti na našoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi, tu su za sada dva velika natječaja koja obuhvaćaju radove i unapređenje edukacije. Uz to nadovezujemo projekt hladnjače koji nam je u nekoliko faza i također je od velike važnosti,” dodala je Horvat.

U planu su i tri projekta vezana uz razvoj kulturne baštine. Jedan od tih projekata je u gradu Požegi pod nazivom „Požeške bolte“ te obuhvaća obnovu Gradskog muzeja i Požeške kuće. Drugi projekt nalazi se u Lipiku pod nazivom „Terme Lipik“ koji obuhvaća Vilu Zinke, interpretacijski centar o vodi i dio zgrade Lipičke bolnice te uređenje parka u Lipiku. Treći projekt je „Svijet graševine“ koji se sastoji od dvije komponente, jedna u Pakracu i to Spahijski podrum, a druga je u Pleternici Muzej bećarca, a u pripremi je i dokumentacija kojom će se Svijet graševine nadovezati uz grad Kutjevo. Osim infrastrukturnih projekata obavljaju se i aktivnosti na projektima s javnim ustanovama, a posebice se nastavlja suradnja sa školama na energetskoj obnovi te na projektima socijalnog karaktera.

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima te čestitao djelatnicima Panore. “Nedavno smo dobili informacije da je naša županija četvrta po prikupljenim sredstvima iz EU fondova po broju stanovnika. Uzmemo li u obzir da su ispred nas puno veće županije koje imaju puno projekata pod Vladom RH, možemo smatrati kako smo na prvom mjestu. Često govorimo o velikim sredstvima i preko milijardu kuna, imali smo prilike čuti pohvale i od strane ministara, a ovaj projekt gdje smo dobili sredstva od Ministarstva prava je potvrda i pokazatelj kako se ovdje stvaraju dobri i uspješni projekti,” rekao je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn