REGIONALNI DANI EU FONDOVA U POŽEGI – Održana besplatna edukacija za potencijalne i postojeće korisnike EU fondova

Datum objave: 04. 9. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U sklopu informativno-edukativnog događanja “Regionalni dani EU fondova” koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u HGK Županijskoj komori Požega danas je održana panel diskusija “Razvoj Požeško-slavonske županije kroz EU fondove” te besplatna edukacija namijenjena građanima zainteresiranim za mogućnost korištenja EU fondova.

Manifestaciju su pozdravnim govorima otvorili Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te požeško-slavonski  župan Alojz Tomašević. Namjera je prezentirati ostvarene rezultate i najaviti nove natječaje i nove mogućnosti, rekao je pomoćnik ministrice Davor Huška.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Požeško-slavonska županija dobro realizira projekte EU, jednako kao i sve jedinice lokalne samouprave i mnogi korisnici.Službeni podatak je kako je u ovom trenutku, u dvije i pol godine ugovoreno projekata u vrijednosti oko milijardu kuna bespovratnih sredstava. Kada se na to doda u prosjeku 20 posto obveze sufinanciranja korisnika dolazimo do iznosa od milijardu i sto tisuća kuna, ako dodamo i danas otvoren javni natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada (škola, vrtići, zdravstvene ustanove) gdje znam da ova županija i korisnici imaju pripremljene projekte u vrijednosti više od sto milijuna kuna, pa ako dodamo projekti koji su sufinancirani iz Fonda u ministarstvu regionalnog razvoja za sufinanciranje Eu projekta, a gdje opet prednjači naša županija po svim statistikama- dolazi do iznosa od milijardu i 300 milijuna kuna koji se u ovom trenutku provode na području Požeško-slavonske županije. To je ono što veseli, jer kada se sjetimo vremena od prije dvije, tri godine kada smo ušli u ovu financijsku perspektivu te nekakvih postotaka koji su uslijedili u promilima, danas je situacija puno bolja, a ono dobro tek slijedi jer tu su velike aglomeracije, vodozahvat Šumetlica, nastavak projekta “Zaželi”, sve veliki iznosi koji se nastavljaju provoditi na području Požeško-slavonske županije,” rekao je Huška.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riječ je o značajnim, velikim projektima na području županije koji su u realizaciji, potpisani su, a spremamo i nove za budućnost, rekao je župan Alojz Tomašević. “Uz veliku potporu ministarstva na dobrom smo putu da ova županija bude što želimo – u sredini razvoja s tendencijom porasta. Prvi projekt koji definiramo je vezan uz izgradnju dnevne bolnice i energetsku obnovu postojeće zgrade, dobili smo ukupno 57 milijuna kuna – izdali smo sve potrebne dokumente. Nastavlja se i energetska obnova, trenutno je preko 180 milijuna kuna vrijednih projekata u realizaciji, pa do kraja godine govorimo o projektima od nekoliko stotina milijuna kuna koji potvrđuju kako su i u Slavoniji razvoj i život mogući,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

U sklopu manifestacije održana je panel diskusija “Razvoj Požeško-slavonske županije kroz Fondove EU” te stručna predavanja „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ i „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?“ na kojima su predstavljeni aktualni natječaji i mogućnosti financiranja u području poduzetništva, turizma, energetske učinkovitosti, poljoprivrede te mjera aktivne politike zapošljavanja.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn