RC RAZVOJA POLJOPRIVREDE – Analiza potencijala poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji

Datum objave: 17. 8. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Požeško-slavonska županija u suradnji s Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije provodi projekt „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško –slavonske županije“. Kroz navedeni projekt Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek izradio je nacrt „Analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji“ koji je danas predstavljen javnosti u prostorima Hrvatske gospodarske komore.

Požeško-slavonska županija u suradnji s Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije provodi projekt „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško –slavonske županije“. Kroz navedeni projekt Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek izradio je nacrt „Analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji“. S ciljem izrade što kvalitetnijeg dokumenta, u suradnji s HGK Županijska komora Požega, Požeško-slavonska županija, organizirala je javno predstavljanje nacrta.

Predstavljanje nacrta početni je korak u provedi projekta “Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije” čija je vrijednost 2,5 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije u iznosu od 2,1 milijun kuna dok ostatak osigurava Požeško-slavonska županija. Regionalni koordinator razvoja Panora provoditelj je projekta rekao je pomoćnik ravnateljice Panore dr. sc. Anton Devčić.

” Projekt traje tri godine i obuhvaća tri osnovne aktivnosti – prva je izrada analize razvojnog poljoprivrednog potencijala županije, druga je izrada pet modela organizacije poljoprivredne proizvodnje na ovom području (proizvodnja voća, povrća, crne slavonske svinje, tretman nusproizvoda prerade voća i povrća te razvoj turizma u ruralnom prostoru) i treća aktivnost je izrada modela organizacije regionalnog centra za razvoj poljoprivrede u Požeško-slavonskoj županiji. Tu je i izrada projektne dokumentacije. Cijeli projekt uglavnom je vezan uz izradu različitih vrsta studija i analiza te dio tehničke dokumentacije za Centar koji planiramo izgraditi. Prva od aktivnosti za koju smo angažirali Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka je upravo analiza potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji i danas konkretno idemo u tom smjeru kako bi tu analizu konačno doradili i završili,” pojasnio je Devčić.

Prezentaciju je održao prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. “Ovo je jedna dubinska analiza potencijala po pitanju poljoprivrede koju smo mi učinili uvažavajući projekcije koje bi trebao biti napravljene u smislu zajedničke poljoprivredne politike i načina modela financiranja 2020-2027- godine. Izdvojili smo određene sektore s naglaskom na ruralni turizam gdje ova županija ima izuzetne potencijale. Iskreno se nadam da će ova Analiza dati mogućnosti za razvoj novih određenih modela razvoja same poljoprivrede u ovoj županiji. Prvenstveno za one sektore za koje je ova analiza pokazala da imaju tržišno uporište i potencijale i u koje trebaju svi budući projekti biti usmjereni kako bi se mogli iskoordinirati svi – od samih proizvođača, do potrošača i distributivnih lanaca te kako bi poljoprivredni proizvođači pronašli svoje mjesto na tržištu i imali punu valorizaciju svog truda,” rekao je Zmaić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pozvao je sve zainteresirane da sudjeluju u javnoj raspravi o projektu koja još uvijek traje. “Pozivamo sve da daju svoja promišljanja jer poljoprivreda je ključ razvoja ove županije. Kroz ovakve projekte i suradnju znanstvenih institucija poput osječkog fakulteta i požeškog Veleučilišta, te našeg Centra kompetentnosti kojeg gradimo na području Poljoprivredne škole, želimo dati odgovore i poljoprivrednicima koji su aktualni, a posebice mladih generacijama kako je bavljenje poljoprivredom može biti važno i jednako profitabilno kao i druge gospodarske grane te da ne treba tražiti kruh u drugim zemljama. S jasnom porukom – obradimo svaku stopu zemlje u Slavoniji, povežimo se kroz turizam. Današnja prezentacija odgovor je u kojem smjeru trebamo ići, a iz ovog će izaći i dokument koji ćemo poslati Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH i tako dati odgovor na pitanje kako u budućnost i kako našu županiju i Slavoniju učiniti boljom i sretnijom, ” zaključio je požeško-.slavonski župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn