REFORMA ŠKOLSTVA – Dr. sc. Boris Jokić: Duboko se nadam da Hrvatska ima zrelosti za ovakvu reformu

Datum objave: 20. 5. 2016. | Kategorija: Društvo

if

POŽEGA – Povodom 18. godišnjice osnutka Veleučilišta u Požegi danas je na Veleučilištu predavanje o kurikularnoj reformi održao znanstvenik s Instituta za društvena straživanja dr. sc. Boris Jokić, voditelj Ekspertne radne skupine za provođenje cjelovite reforme školstva.Predavanje je bilo namijenjeno profesorima osnovnih i srednjih škola te studentima.

Cjelovita kurikularna reforma jedan je od glavnih prioriteta Ministarstva obrazovanja znanosti i sporta. Reforma je to koja u konačnici rezultira kritičkim mišljenjem, rješavanjem problema i učenjem koje nije repetitivno već s razumijevanjem, naglasio je Boris Jokić. “Duboko s nadam da Hrvatska ima zrelosti za ovakvu reformu. Potrebno je vrijeme, potrebno je pet godina i jaka politička volja. Ukoliko to postoji, ukoliko sve političke opcije stanu iza takve reforme obrazovanja onda ona ima šansu a time posljedično i sva djeca ove zemlje i njihove roditelji. Vizija same reforme iskazana je kroz viziju mlade osobe koja bi nakon 12 godina obrazovanja trebala biti osposobljena za učenje, nastavak obrazovanja ali i za rad,” naglasio je Jokić dodajući kako  je cilj odmaknuti školu od faktografije upravo prema kritičkom razmišljanju, inovativnosti i komunikaciji.

if

Reforma je sveobuhvatna pa pokriva obrazovanje od ranog, osnovnoškolskog, gimanzijskog i strukovnog do fakultetskog, uz tri važna okvira – okvir za vrednovanje i ocijenjivanje, te okvir za darovitu i okvir za djecu s poteškoćama u razvoju. “Reforma ima kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve. Kratkoročni su vidljivi praktično odmah, za srednjoročne je potrebno pet godina, a dugoročni cilj je konačno uspostavljanje usklađenog sustava obrazovanja. Za to je potrebno strpljenje i ukoliko ga političari nemaju, najbolje je odmah sve prekinuti,” naglasio je Jokić.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn