REDOVNA SJEDNICA – Zasjedao Stožer civilne zaštite Brodsko posavske županije

Datum objave: 22. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Nastavljajući savjesno, odgovorno i angažirano djelovati, Stožer civilne zaštite Brodsko posavske županije u nedjelju, 22.ožujka, održao je još jednu redovnu sjednicu na kojoj je bilo riječi o novim mjerama i aktivnostima koje se provode s ciljem sprečavanja epidemije koronavirusa. Javnosti su se, tom prigodom, obratili načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković, župan Danijel Marušić, dr. Ante Cvitković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ, dr. Boris Hrečkovski u ime slavonskobrodske bolnice “Dr. Josip Benčević”, te načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić

Nakon redovne dnevne sjednice, javnosti su se, s novim mjerama i aktivnostima, na tiskovnoj konferenciji obratili članovi Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije. Tom prigodom, svim poslovnim subjektima i sugrađanima koji poštuju propisane odluke, zahvalio je načelnik Stožera, Stjepan Bošnjaković, ističući kako na području Općina Brodsko posavske županije, za razliku od područja grada Slavonskog Broda, nije evidentirano njihovo kršenje. S obzirom na sve veću opterećenost karantene koja se koristi za vozače teretnih vozila ali i građane koji nemaju uvjete za održavanje mjere samoizolacije, nakon održane tiskovne konferencije poslan je zahtjev državnom stožeru za mobilizaciju još jednog objekta za karantenski smještaj koji će biti stavljen u funkciju od ponedjeljka, 23.ožujka.

Načelnik županijskog stožera podsjetio je i na odluke Nacionalnog stožera CZ vezane za radno vrijeme trgovina koje je ograničeno od 8 do 17 sati, kao i odluku koja se odnosi na mjere vršenja usluge taxi prijevoza, a koje su objavljene na službenoj stranici Brodsko-posavske županije. U provedbu ovih odluka bit će uključene i dodatne operativne snage sustava civilne zaštite odnosno vatrogasne postrojbe i pripadnici HGSS-a. Pristigle su i dojave o građanima koji se lažno predstavljaju kao pripadnici Civilne zaštite, stoga se pozivaju građani da na to dodatno obrate pozornost, vodeći računa o tome kako su svi “djelatnici sustava” u službenim odorama i s pripadajućim službenim iskaznicama. Javnosti se obratio i župan Danijel Marušić, podsjećajući kako se, unatoč zadovoljavajućoj epidemiološkoj situaciji u Brodsko-posavskoj županiji gdje je još uvijek tek jedna oboljela osoba, može očekivati i veći broj oboljelih, zbog čega je i nadalje potrebno slušati preporuke Stožera, i maksimalno odgovorno se ponašati. Prvi čovjek županije tom je prigodom posebno apelirao na građane da daju istinite anamnestičke podatke dolaze li u bolnice, jer samo je tako moguće zaštititi liječnike i zdravstvene djelatnike i spriječiti potencijalnu tragediju.

Dr.Ante Cvitković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ upoznao je kako je od jučerašnjeg dana pristiglo 9 nalaza od kojih su svi negativni, te kako ih se još nekoliko očekuje tijekom današnjeg dana. Do sada je ukupno testirano oko 80 pacijenata. Kada je riječ o zdravstvenim nadzorima, dodao je Cvitković, obzirom da se pacijenti sada javljaju i liječnicima obiteljske medicine i Zavodu za javno zdravstvo, brojke se još uvijek usklađuju, a s najtočnijim podacima raspolaže Ministarstvo unutarnjih poslova. Objavljeni su brojevi telefona izdvojenih ambulanti za COVID-19 u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, kao i dodatni telefoni na koje građani mogu postavljati upite. Dr.Boris Hrečkovski u ime slavonskobrodske bolnice “Dr. Josip Benčević” rekao je kako je stanje u brodskoj bolnici pod kontrolom i trenutno je samo jedan pacijent u izolaciji. Potrebni odjeli premješteni su unutar Bolnice i oslobodio se prostor za formiranje još jednog odjela „COVID2″. Za sada je situacija više nego dobra, rekao je Hrečovski i apelirao na građane da tako i ostane. Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić priopćio je kako PU Brodsko-posavska nadzire osobe kojima je određena mjera samoizolacije, a takvih je, prema trenutnim podacima, 1072. U protkala 24 sata evidentirano je 11 dojava o kršenju ovih mjera, a izlaskom na teren utvrđeno je kako su 2 osobe prekršile propisanu mjeru samoizolacije. Od prošle subote zaprimljeno je 68 dojava, provjerene su 73 osobe i utvrđeno je kako 14 osoba nije poštivalo propisanu mjeru dok ostalih 59 je. Policijska uprava Brodsko-posavska nadzire i provođenje donesenih odluka i zabrana. Zaprimljeno je nekoliko dojava o kršenju zabrane rada ugostiteljskih objekata i okupljanja većeg broja građana na izletištu „Poloj”, a važno je znati i kako Policijska uprava nadzire tranzitni promet preko graničnog prijelaza i karantenu za vozače teretnih vozila.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn