RECIKLAŽNO DVORIŠTE U POŽEGI – U prvih mjesec dana zaprimljeno više od 30 tona različitog otpada

Datum objave: 27. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Reciklažno dvorište u Požegi u Industrijskoj ulici, otvoreno je početkom svibnja ove godine i građanima Požege, ali i okolnih naselja, pruža mogućnost da besplatno i odgovorno odlože 48 različitih vrsta otpada. Dvorište koje je opravdalo sva očekivanja, danas su posjetili Anto Bekić, direktor tvrtke Komunalac d.o.o. koja upravlja dvorištem i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je “iz prve ruke” upoznao i proces odlaganja otpada iz vlastitog doma.

Reciklažno dvorište nova je dimenzija u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Požege, a nalazi se u odvojku Industrijske ulice na površini od 3.493 kvadratna metra.Projektirani kapacitet je godišnje oko 800 tona otpada, a građani mogu odložiti 48 različitih vrsta otpada potpuno besplatno – od glomaznog otpada, otpada iz kućanstva, odjeće, zelenog otpada, motornih ulja, gotovo sve što postoji u jednom kućanstvu i oko njega.

“Reciklažno dvorište otvoreno je prije mjeseci pol dana i u tom razdoblju zaprimljeno je oko 30 tona različitih vrsta otpada. Najviše je glomaznog otpada iz kućanstava, oko 15 tona, zaprimljeno je i oko 2 tone građevinskog otpada iz domaćinstava, oko 2 tone stare odjeće, 2 tone papira i kartona, 2 tone električnog i elektronskog otpada, oko 500 kg auto guma, te oko 500 kilograma drugog otpada. Sve vrste otpada se posebno važu, a podatci se predaju i u nacionalni sustav Ministarstva zaštite okoliša,” naglasio je direktor Komunalca d.o.o. Anto Bekić uz zahvalu onima koji su već koristi pravo dovoza na reciklažno dvorište ali i poziv svim ostalim građanima.

“Glavni benefit je da taj otpad neće završiti na odlagalištu, u potocima i šumama te na divljim odlagalištima,” dodao je Bekić uz napomenu da se osim zaprimanja raznih vrsta otpada te daljnje otpreme ovlaštenim uporabiteljima, u Reciklažnom dvorištu odmah radi i proces prešanja najlona i baliranja kako bi se smanjili troškovi transporta prema uporabiteljima.

Dugoočekivani civilizacijski doseg u postupanju s otpadom, uz građane Požege mogu od danas koristiti i ostali stanovnici s područja Požeštine, najavio je gradonačelnik Darko Puljašić koji je i svojim primjerom dopremivši različite vrste otpada iz vlastitog domaćinstva pokazao kako je riječ o jednostavnom ali višestruko pozitivnom načinu odlaganja otpada.

“Komunalac i Grad Požega ostvarili su sporazum s načelnicima općina te i stanovnici ostalih općina i gradova koji još uvijek nemaju svoja reciklažna dvorišta mogu ovdje dopremiti svoj otpad i kvalitetno ga zbrinuti. Riječ je o općinama Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić. Općine će sufinancirati kunu po stanovniku, a na ovaj način omogućit ćemo da i šira okolica Požeške doline ostane zdrava i čista,” naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Pozvao je i sve poslovne subjekte da na reciklažno dvorište dopreme i besplatno odlože otpad koji nastaje u procesu proizvodnje i to papir, karton i najlon u svim količinama koje posjeduju. “Reciklažno dvorište već sada je, u vrlo kratkom vremenu, ostvarilo vrlo važan učinak, a to je da u prirodi ne završava ono što se može reciklirati, ali i ono što je opasno, a ovdje se može kvalitetno zbrinuti,” dodao je gradonačelnik, uz napomenu kako će vrlo uskoro asfaltirati prilazni put te postavljene i vidljivije oznake i table koje će građanima olakšati dolazak na reciklažno dvorište.

Uz reciklažno dvorište u punom pogonu, od 1. srpnja, najavio je direktor Bekić, krenut će i testno razdoblje novog sustava naplate i evidentiranja otpada u domaćinstvima uz očitanje bar kodova na kantama. ” Komunalac je zajedno sa svim Gradovima i Općinama napravio potrebne predradnje i od 1. srpnja krećemo s probnim radom. Na kamionima imamo sustave očitovanja bar kodova koje smo postavili na zelene kante i posude za komunalni otpad i od 1. srpnja krećemo s probnim radom, a od 1. kolovoza idemo i s evidentiranjem svakog pražnjenja spremnika. Naplata usluga, odvijat će se prema onom što je očitano, odnosno prema broju podizanja zelenih kanti s miješanim komunalnim otpadom. Time građane želimo stimulirati da što više odvajaju otpad te pune plavu kantu i pripadajuće vreće za plastiku i staklo, a do kraja godine, kroz EU projekt, očekujemo i dolazak žutih kanti. Pri tom,  u tijeku je izgradnja izgradnja podloga za posude uz gradske višestambene zgrade, koje će biti ograđene i pod ključem kako bi svaka zgrada imala kontrolu nad količinom i odlaganjem otpadom svojih stanara, bez dodatnih “divljih” količina,” najavio je Bekić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn