RECIKLAŽNO DVORIŠTE U POŽEGI – Svečano otvorenje 8. svibnja

Datum objave: 04. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U srijedu, 8. svibnja prigodnim programom od 16,30 sati svečano će biti otvoreno Reciklažno dvorište u Industrijskoj ulici u Požegi na koje će građani moći potpuno besplatno odložiti 34 različite vrste otpada.

Grad Požega nositelj je projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požege na lokaciji Industrijska ulica“ KK. 06.3.1.03.0022 kojeg je sufinancirala Europska unija. Ukupna vrijednost projekta je 5.003.569,54 kn, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 4.909.194,54 kn, a ukupno sufinanciranje Europske unije 4.172.815,36 kn. Nakon godinu i pol dana provedbe projekt je i službeno završio, a kruna svih aktivnosti, koje obuhvaćaju i informiranje građana o korištenju i pravilnom odvajanju otpada, upravo je izgradnja i opremanje funkcionalnog reciklažnog dvorišta.Objektom Reciklažnog dvorišta upravljat će Komunalac d.o.o. Požega.

„Priča je ovo za sve one koji žele čuvati ljepotu i zdrav okoliš kakvim smo okruženi. Edukacije o recikliranju nikada dovoljno. Potrebno je buditi svijest u ljudima, u onima najmlađima i stoga je i edukacija vrlo važna. Pravu vrijednost ovog projekta vidjet ćemo tek za nekoliko godina, kada naši sugrađani ne budu više “reciklirali” svoje hladnjake u najbližu šumu, a perilice rublja u rijeku Orljavu. To je bit, podizanje svijesti svih nas, svih građana koji žele biti dio europske priče o zaštiti okoliša, no isto tako nakon otvaranja reciklažnog dvorišta Grad Požega ozbiljno će krenuti i s kažnjavanjem svih onih koji ne žele sudjelovati u ovom dijelu priče,” najavio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Reciklažno dvorište smješteno je u odvojku Industrijske ulice u Požegi na površini od 3.493 kvadratna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2.714 kvadratnih metara. Građani će na reciklažno dvorište moći odložiti 34 različite vrste otpada potpuno besplatno – od glomaznog otpada, otpada iz kućanstva, zelenog otpada, motornih ulja, gotovo sve što postoji u jednom kućanstvu i oko njega.

Glavni cilj uspostave reciklažnog dvorišta je upravo smanjenje količine komunalnog miješanog otpada čime će se istovremeno povećati količine odvojenog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn