REAKCIJA NA NAJAVLJENE PROMJENE POREZNOG SUSTAVA – Općine mogu i nestati, ali najviše će to osjetiti građani

Datum objave: 27. 10. 2014. | Kategorija: Društvo

P1060067

JAKŠIĆ – Upravni odbor Udruženja općina RH uputio je pismo predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku RH povodom promjena u sustavu poreza na dohodak koje znatno utjecati na prihode jedinica lokalne samouprave. Osim te činjenice, važno je istaknuti kako institucije središnje vlasti nisu pokazale volju u raspravu o izmjeni propisa uključiti i udruge lokalne samouprave, naglasio je član UO Udruge općina RH iz Požeško-slavonske županije,  načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

U svom pismu UORH su istakli da će najavljene promjene u sustavu poreza na dohodak prouzročiti dodatno smanjenje ionako ograničenih proračuna jedinica lokalne samouprave. No osim te činjenice, ističu i način na koji su promjene najavljene i provedene, jer još jednom se potvrđuje kako institucije središnje vlasti u RH ne pokazuju volju da u raspravu o izmjeni propisa kojima se utječe na jedinice lokalne samouprave uključe i udruge lokalne samouprave kao njihove legitimne predstavnike.
“Meni je drago što će građani dobiti povećanje na svojim  dohodcima. Ali nigdje ne postoji, ni u svijetu ni u Europi da država uzima prihode jedinicama lokalne samouprave koje se brinu i o socijali i o komunalnoj infrastrukturi  i svemu. Oni definitivno s nama ne kontaktiraju i ne žele čuti naše mišljenje a uzimaju nam direktne prihode,” pojasnio je Ivica Kovačević. S druge strane, dodaje, država nije blagonaklona pomoći općinama ni pri realizaciji projekata ni u sanaciji šteta od elementarnih nepogoda.”Tijekom ove godine zadesile su nas poplave u više navrata, a nas jednostavno nema! Ne znam da li ti sateliti i avioni ne znaju snimiti, snima se poplava kad je prošla nakon tjedna dana, a kod nas su ljudi imali i u poljoprivredi stvarne štete, to ne može nitko osporiti, to samo oni u Zagrebu ne vide jer oni vjerojatno nemaju potrebe da čuju i vide. Meni je žao naših građana, poljoprivrednika,  jer svodi se na to da ćemo izgleda mi svi morati otići živjeti u gradove, a po selima treba sve biti pustoš i zarasti u korov jer takva je politika. Cijela Europa ide u decentralizaciju fiskalne odgovornosti, fiskalnih kapaciteta, znači decentralizira sredstva proračuna i daje ruralnim područjima, a naši rade obrnuto. Pa po tom smo mi jedinstveni u Europi! Vjerojatno će i Europa vidjeti pa će upozoriti “naše drage” koji su pobjegli iz ruralnih područja, jer gotovo su svi ministri živjeli u tim područjima pa zaboravili. Doista svi trebamo ići u Zagreb, Rijeku, Osijek  i Split i to će biti jedini izlaz. Stječe se dojam da mi ovdje ne trebamo ni raditi ni živjeti ni graditi ,podizati standard ni socijalni, ni komunalni ni bilo što drugo. Žalosno je to,” kaže Kovačević.

P1060069

“Republika Hrvatska potpisala je Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja, među ostalim, utvrđuje obvezu da se lokalne jedinice pita za mišljenje u svakom slučaju kada se pripremaju ili donose odluke koje ih se neposredno tiču. Usto, člankom 4. stavkom 1. Ustava RH propisano je da je trodioba vlasti ograničena Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu a člankom 138. stavkom 2. Ustava RH utvrđeno je da prihodi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave moraju biti razmjerni njihovim ovlastima predviđenim Ustavom i zakonom. Dakle, međunarodni ugovor kojega je RH ratificirala kao i najviši pravni akt u državi usklađeno utvrđuju pravo jedinica lokalne samouprave na odgovarajuće prihode te njihovo pravo da budu uključeni u proces donošenja odluka koje imaju utjecaja na njihove interese. Nažalost, niti jedno od gore navedenih prava se u Republici Hrvatskoj danas ne poštuje. Takav odnos središnje vlasti prema lokalnoj samoupravi smatramo neprimjerenim i neodrživim,” istaknuo je u pismu  predsjednik Udruge općina RH Đuro Bukvić, uz napomenu kako će biti prisiljeni obratiti se odgovarajućim institucijama Europske unije i vijeća Europe kako bi zaštitili legitimne interese svojih članica.

Ne očekujem da će se netko osvrnuti na ovo pismo. Ne moram biti načelnik općine, uvijek ću naći sa svojom stručnom spremom posla jer ima ona izreka – uči i školuj se za lopatu nikada nije kasno.  Ako treba ukinuti općine neka kažu i učine to  ali nemoguće je ukinuti sve  općine i da postanemo jedan grad ili jedna velika urbana sredina i da će nam tako biti bolje. Nemoguće je iz tri bolesnika napraviti jednog zdravog –  ako smo loši i ako se spojimo nećemo biti ništa bolji.  To je demagogija. Cijela Europa ima male općine, znaju što je potrebno u jedinicima lokalne samouprave,samo u Hrvatskoj  pričamo da će probleme malih naselja Jakšića, Čaglina i sličnih rješiti  netko u Zagrebu. Nitko to tako neće riješiti. Naselja jednostavno nestaju hara “bijela kuga” i to je cijela slika.Pokušavali smo, tražili razgovore ne želi nas ni premijer,  ni ministri nitko nas ne želi primiti i morat ćemo se obratiti Europskoj uniji za zaštitu prava. Ide se na to da jedinice lokalne samouprave gradovi i županije imaju deset posto ukupno ostvarenih porezih prihoda, a ostatak ide na državni nivo, a u Europi nigdje nije manje od 20 posto. Općine mogu nestati ali ništa neće biti bolje i naravno, najviše će sve to osjetiti građani, ” zaključio je ogorčeno načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: T. Milanović

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn