RAZVOJ POTPOMOGNUTIH PODRUČJA – Realizacija Investicijskog plana Vlade za općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška te gradove Pakrac i Lipik

Datum objave: 12. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

OKUČANI – Vlada RH 2019. godine donijela je Odluku da općine Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Dragalić te gradovi Lipik i Pakrac budu zasebno područje pri realizaciji i povlačenju sredstava iz Europske Unije za vremensko razdoblje 2021. do 2027. Aktivnosti u okviru intervencijskog plana imaju za cilj fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju područja u skladu sa njihovim načelima održivog razvoja.

Kako bi i potpomognuta područja mogla što efikasnije koristiti sredstva Europske unije, u Okučanima su prošle godine, gradonačelnicima Lipika i Pakraca i načelnicima Okučana, Gornjih Bogićevaca, Dragalića i Stare Gradiške, uručene Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti. Stvari su se počele konkretizirati krajem svibnja kada su u Okučanima, a potom i u Lipiku, održani pripremni sastanci. Spomenuta područja jedinice su lokalne samouprave svrstane u potpomognuta područja koja čine geografsku cjelinu i dijele slične razvojne probleme i potrebe. Razvojne aktivnosti bit će objedinjene u okviru Intervencijskog plana, koji imaju za cilj fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju područja u skladu s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja. Intervencijski plan predstavlja operativni i strateški dokument područja koje se želi ojačati, uz definirane konkretne projekte koji doprinose ostvarenju ciljeva, a izrađuje se i provodi temeljem metodologije razvijene u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova.

Riječ je o programu koji se od 2017.godine intenzivno provodi u prethodno odabranim pilot područjima pet gradova (Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja te Beli Manastir s općinom Darda), a kojima će se uskoro pridružiti i spomenute Općine i Gradovi, izrazito važnom i specifičnom, nastalom u suradnji s lokalnim partnerima na terenu, koji najbolje prepoznaju što je bitno za razvoj njihovih područja, programu kojemu je, uz pojačanu fiskalnu decentralizaciju, cilj osnaživanje lokalnih jedinica, kako bi bile pravi partneri u pripremi razvojnih projekata. Uz predstavnike razvojne agencije Brodsko posavske i Požeško-slavonske županije, Mirelu Brechelmacher i Senku Horvat, pomoćnike ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Katicu Mišković i Davora Hušku, pripremnim radnim sastancima nazočili su gradonačelnici Lipika i Pakraca, te čelni ljudi Općina Okučani ,Gornji Bogićevci, Dragalić i Stara Gradiška.

“U okviru intervencijskog plana za gradove Lipik i Pakrac i općine Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Dragalić, govori se o iznosu od 100 milijuna eura. Naš je zadatak, i na njemu intenzivno radimo, da do kraja godine pripremimo kolektivne projekte koji bi u realizaciju išli početkom iduće godine. Prije svega su to gospodarski projekti koji predstavljaju veliku priliku za naš razvoj, poput recimo klaonice, sušionice voća i povrća i hladnjače, kao i drugih kapaciteta koji će potaknuti poljoprivrednu djelatnost, s čim se slažu svi kolege općinski načelnici. “, upoznao je Pavo Klarić, čelni čovjek Općine Gornji Bogićevci. Kada je riječ o Okučanima, Općini- domaćinu sastanka, u okviru intervencijskog plana planirana je investicija od oko 30 milijuna kuna, a zajedno s ostalim JLS, intencija je orijentirati se i ka razvoju turističkih djelatnosti. Intenzivno se radi i na projektu „Škole u prirodi“ u Rogoljima, kao i uspostavi međužupanijske autobusne linije Stara Gradiška, G.Bogićevci , Okučani Lipik i Pakrac – prije svega zbog učenika koji će putovati u tom smjeru u školske ustanove kakvih nema u novogradiškom kraju.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO:Radio Bljesak

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn