RADNI SASTANAK S PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA – Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem u BPŽ

Datum objave: 12. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Da je raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem gospodarski ali i politički problem, jasno je svima koji znaju nešto o ovoj temi. Problem predstavlja i činjenica kako je do ovog trenutka, iako je rok za donošenja Programa na kojem se temelji davanje u zakup bio početak mjeseca lipnja, posao na području Brodsko posavske županije, od ukupno 26 općina i dva grada, njih samo deset, uspješno privelo kraju. Povod je to tematskog sastanka održanog u Velikoj vijećnici zgrade županijske Uprave, kojem su , uz čelne ljude Brodsko-posavske županije zamjenika župana Stjepana Bošnjakovića i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, Željka Burazovića i predstavnice resornog ministarstva, nazočili i predstavnici općina.

Kako bi se ubrzao Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, opsežan i zahtjevan dokument na kojem se temelji davanje u zakup, a koji su jedinice lokalne samouprave trebale donijeti do početka lipnja, te riješili brojni problemi i nedoumice “na terenu”, u Velikoj vijećnici zgrade županijske Uprave održan je tematski sastanak kojem su, uz čelne ljude Brodsko posavske županije i predstavnike resornog ministarstva, nazočili i predstavnici Općina. Da stvari ne idu najbolje pokazuje i podatak kako su od ukupno 26 općina i dva grada, programi tek njih 10 dobili potrebnu suglasnost Županije, a potom i Ministarstva poljoprivrede i spremni su za raspisivanje javnih natječaja, što je, do ovog trenutka, učinila samo Općina Garčin, dok su preostale JLS još uvijek u poslu izrade programa.

Riječ je o kompleksnom i opsežnom dokumentu koji, uz zemljišno knjižne izvade, brojna potrebna očitovanja i uvjerenja, treba objediniti i niz podataka – od toga koliko je u pojedinoj općini poljoprivrednog zemljišta na raspolaganju, koje površine su za povrat, prodaju ili zakup, koje su određene za ribnjake ili zajedničke pašnjake, kolika je maksimalna površina koja se daje u zakup ili prodaje. Nakon što Program raspolaganja odobri Ministarstvo poljoprivrede, općine i gradovi raspisuju natječaj na koji se mogu javiti poljoprivrednici koji su do isteka roka za podnošenje ponuda, podmirili sve obveze za dosadašnje korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta i na kojem pravo prvenstva imaju OPG-i sa sjedištem na području JLS, vlasnici poljoprivrednih obrta i pravne osobe kojima je poljoprivreda primarna djelatnost. Ionako kompleksnu “priču” na zapadnom je dijelu Brodsko posavske županije zakomplicirao problem javnog vodnog dobra, odnosno činjenica kako su Hrvatske vode na pojedinim česticama obuhvaćenim predloženim programima, stavile zabilježbu.

“Riječ je o situaciji koja zahtijeva suradnju Hrvatskih voda i Ministarstva poljoprivrede s ciljem skidanja zabilježbe s površine cijele čestice koja bi onda mogla ući u program raspolaganja poljoprivrednim državnim zemljištem”, objasnio je zamjenik župana, Stjepan Bošnjaković. Problem na koji su na sastanku ukazali načelnici općina, predstavlja i zaraslost određenih poljoprivrednih površina koje su predmet mogućeg zakupa ili otkupa i za koje bi zakupnina trebala biti umanjena za troškove krčenja, što bi, rečeno je, zainteresiranima trebao biti motiv da takvo zemljište uzmu. Svi poljoprivrednici mogu kandidirati za sve površine, a u slučaju otkupa državnog poljoprivrednog zemljišta pojedincu u kontinetalnom dijelu zemlje omogućena je kupnja maksimalno 50 hektara. Novi Zakon predviđa i nadzor nad državnim poljoprivrednim zemljištem u zakupu, što je posao za poljoprivredne redare koje, rečeno je na sastanku, načelnici općina tek trebaju imenovati. Uz zamjenika župana, Stjepana Bošnjakovića, sastanku su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović i predstavnice resornog Ministarstva- Snježana Kraml i Silvija Runje.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn