RADNI SASTANAK U POŽEGI – Ministrica Vučković održala sastanak s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima

Datum objave: 05. 11. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom održala je u Požegi sastanak s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima na temu poljoprivrednih aktualnosti u županiji i mogućnosti unapređenja poljoprivredne proizvodnje na području županije.

Prva tema današnjeg posjeta bila je znanstveno-stručni skup pod nazivom Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi. Druga je radni sastanak na kojem se, uz prezentaciju Ministarstva poljoprivrede o prednostima koje pruža udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije, s naglaskom na sektor voća i povrća, razgovaralo s poljoprivrednicima. Bila je to prigoda za odgovore na pitanja koja su ostala neodgovorena na posljednjem sastanku kojeg je ministrica imala u Požegi, a najveći je naglasak bio na situaciji uzrokovanoj elementarnim nepogodama koje su pogodile Požeško-slavonsku županiju u lipnju ove godine.

“Ova je tema izuzetno važna za sve nas jer je poljoprivreda kako za Županiju, tako i za Grad Požegu, top tema, osobito u svjetlu najnovijih događanja i na planu klimatskih promjena i na planu zaustavljanja iseljavanja mladih ljudi, na planu razvoja poljoprivredne i gospodarske djelatnosti koja je u našoj županiji izuzetno važna i jedna od vodećih. Zahvaljujem se ovim putem još jednom i Vladi RH i premijeru, te Ministarstvu poljoprivrede na svoj pomoći koju smo dobili za saniranje šteta, kako na stambenim objektima koju smo već podijelili, tako i na saniranju šteta u poljoprivredi. To je doista nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti, nešto što bih rekao da je u ovom trenutku bio spas za građane, a osobito za poljoprivrednike koji od poljoprivrede žive.,”poručio je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

važnost pomoći koja je stigla od strane Vlade i Ministarstva naglasila je i županica Požeško – slavonske županije Antonija Jozić.” Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je za poljoprivrednike Požeško – slavonske županije 20 milijuna kuna za isplatu odšteta za sanaciju od elementarne nepogode. Trenutno je županija završila s administrativnom kontrolom i objavit ćemo danas,5. studenog listu onih koji su udovoljili uvjetima javnog poziva. Kroz sljedećih 15-ak dana, nakon što poljoprivrednici iskoriste mogućnost prigovora, ići se će s konačnom listom i isplatom sredstava.” rekla je županica.Riječ je o sredstvima koja je osigurala Vlada RH, a potpore neće biti niže od 50% od iznosa šteta koje su procijenjene na poljoprivrednim površinama.

Na sastanku se govorilo i o vodopravnoj zaštiti, potrebi za izgradnjom silosa i skladišnih kapaciteta te važnosti udruživanja u proizvođačke organizacije. Ministrica Vučković je pozvala poljoprivrednike na udruživanje u proizvođačke organizacije radi administrativnog olakšanja i ekonomske koristi, a kako bi udruženi bili okrupnjeni, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje. Također, to će biti jedan od preduvjeta za korištenje skladišno-distribucijskih centara čiju će izgradnju i opremanje Ministarstvo poljoprivrede u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti financirati s 616 milijuna kuna.

Dosad je u Požeško-slavonskoj županiji kroz Program ruralnog razvoja ugovorena potpora veća od 504 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 426 milijuna kuna.  “Prezentirali smo danas sve prednosti udruživanja malih proizvođača u sektoru voća i povrća. Pokušavamo približiti koncept kojim ćemo ostvariti našu reformsku aktivnost izgradnje skladišno – distribucijskih centara, povezivanja izlagača, edukacije, provođenje nacionalnog sustava označavanja dokazana kvaliteta” rekla je ministrica Marija Vučković.

TEKST: S. P./ M. Š.S.               FOTO:pozega.hr/PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn