RADNI SASTANAK – Ministrica Vučković u Požegi o štetama s poljoprivrednicima i vinarima

Datum objave: 23. 7. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nazočnosti županice Antonije Jozić održala je u Požegi radni sastanak s predstavnicima poljoprivrednika i vinara na temu prirodne nepogode koja je početkom i krajem lipnja zahvatila područje Požeško-slavonske županije.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima, u nazočnosti županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, zamjenika požeškog gradonačelnika Borislava Miličevića, gradonačelnice Pleternice Marije Šarić, gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira, načelnika Općine Jakšić Ivice Kovačevića i načelnika Općine Kaptol Mile Pavičića održala je s predstavnicima lokalnih poljoprivrednika, vinara i udruga radni sastanak na temu prirodne nepogode u vidu olujnog nevremena praćenog tučom koje je zahvatilo područja Požeško-slavonske županije 25. lipnja 2021. godine.

Odlukom Vlade RH Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Požeško-slavonskoj županiji 20 milijuna kuna koji će se kroz Program potpora male vrijednosti isplatiti poljoprivrednicima kao pomoć za sanaciju šteta koje su imali u poljoprivredi. “U ovom trenutku gradska i općinska povjerenstva pripravljaju procijene šteta, kada budemo imali unesene štete u Registar, u tom trenutku će Županija raspisati javni natječaj na koji će se onda poljoprivrednici prijaviti. Mi ćemo u relativno kratkom roku obraditi njihove zahtjeve i ići s isplatom. Jedna od tema bila je i mjera obnove prirodnog potencijala vezana uz fondove EU, po modelu kako je raspisano za područje sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Vjerujem i nadam se da ćemo naći rješenje isto tako i za Požeško-slavonsku županiju jer ono što znamo, u ovom su trenutku velike štete i na trajnim nasadima, od kojih su neki u takvim stanju da iziskuju temeljitu obnovu, ” rekla je županica Jozić.

Dodala je da prve procijene govore kako su štete na razini 78 milijuna kuna. “To je nešto manje u odnosu na ono što smo mi imali kao prve procijene u roku od tri dana nakon nepogode, a razlog tome je vjerojatno što usjevi koji su osigurani ne zadovoljavaju uvjet Zakona o ublažavanju posljedica prirodne nepogode pa se tako ne unose u Registar. Što će do kraja biti ne znamo jer povjerenstva imaju rok još 30 dana da završe procijene kada ćemo znati i stvarno stanje,” rekla je županica.

“Danas smo ovdje s poljoprivrednicima kako bismo dobili još više prijedloga koji mogu pomoći da brže i efikasnije pomognemo u ublažavanju posljedica nepogode. Poljoprivreda je ovdje važna djelatnost, a za cijelu Hrvatsku ona je strateška djelatnost i to potvrđujemo nizom odluka, programa i strukturnih promjena koje činimo kako bismo održali hrvatsku poljoprivredu i osnažili konkurentnost te otpornost naših poljoprivrednika na prirodne nepogode koje se, nažalost, sve češće događaju. Osim ovog programa pomoći na kojem će Ministarstvo poljoprivrede surađivati s Požeško-slavonskom županijom poljoprivrednici su predložili i niz drugih načina pomoći i za ublažavanje COVID 19 posljedica i za otklanjanje nekih neizvjesnosti u budućnosti.” rekla je ministrica Vučković.

Na području općine Jakšić šteta je 100 postotna, rekao je Mario Glavaš poljoprivrednik iz Rajsavca koji od 100 hektara pod raznim kulturama ima čak 90 hektara zahvaćenih štetom.

“Pravi razmjeri štete vide se tek sada. Mi veći proizvođači uglavnom smo osigurani, ali to samo osiguranje nije donijelo ni blizu onaj dohodak koji bi imali, budući da smo bili pred rekordnom žetvom po prinosima i po cijenama kakve nisu bile u zadnjih nekoliko godina. Očekujemo tek nešto soje i kukuruza, to će biti vrlo mali prinosi, a kada je riječ o stočarstvu, uvjeren sam kako će veliki broj ljudi, baš kao i ja, odustati od tovne junadi i zbog šteta na hrani i zbog cijena,” rekao je Glavaš.

Velike štete pretrpjeli su i vinogradi, potvrdio je Krunoslav Sontaki, predsjednik Udruge Kutjevački vinari čiji članovi obrađuju 1300 hektara vinograda.

“Naši članovi pretrpjeli su velike štete, posebno na lokacijama u Vetovu, Hrnjevcu i Venju gdje je šteta 100 postotna. Zahvaljujem na ovom radnom sastanku, mi ćemo svakako koristiti sve mjere koje će nam biti ponuđene. Vinari su i prije ove nepogode bili zbog pandemije u lošijem položaju pa vezano uz sam opravak moramo promatrati i širu sliku u budućnosti. Naša udruga ima spremne projekte koje radimo u suradnji sa Županijom i koji nisu vezani uz saniranje nepogoda, ali vezani su uz aktivnosti koje će se događati u Slavoniji koje će generalno i podići prodaju i vratiti ugled naših članova,” rekao je Sontaki.

“Potvrdit ću da će i za ovu županiju, kao i za druge u kojima se događaju tako velike katastrofe, putem mjere 5.2.1. biti osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć. Ta mjera nije namijenjena otklanjanju privremenih posljedica, zato služe programi pomoći, ona je namijenjena onima čije su štete, nažalost, toliko velike da njihovi nasadi ili druge vrste poljoprivredne proizvodnje neće moći davati prihode ni u idućim godinama. Napravili smo niz olakšica prilikom promjena ovog tipa operacije nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku i druge županije pa ćemo takve olakšice nastojati primijeniti i na području ove županije. Nakon mjesec dana opet ćemo se vidjeti ovdje, pa ćemo vidjeti i koliko smo napravili,” zaključila je ministrica.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn