RADNI POSJET – Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU posjetila je Požeško-slavonsku županiju

Datum objave: 06. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA –  Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sa suradnicima posjetila je danas Požeško-slavonsku županiju. Tijekom posjeta obišla je Lipik, Pakrac, Požegu i Pleternicu, a u Požegi je održala radni sastanak s  požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem te gradonačelnicima i načelnicima s područja županije.

Tijekom svog prvog službenog posjeta Požeško-slavonskoj županiji ministrica je lokalnoj upravi predstavila planirane aktivnosti ministarstva u 2017.godini te mogućnosti sufinanciranja projekta na području županije EU sredstvima. “Upravo smo danas u Lipiku potpisali ugovor za projekt za kulturnu baštinu, odnosno za projektnu dokumentaciju za obnovu baštine koja će u konačnici rezultirati i rekonstrukcijom te obnovom u razdoblju koje nam dolazi. Godinu dana će imati za pripremu dokumentacije, i pričekat ćemo da se dokumentacija završi kako bi učinkovito koristili fondove,” naglasila je ministrica.

nn-2

“Ono što veseli je energetska obnova javnih zgrada koju mogu koristiti županije i lokalne samouprave, natječaj za prirodnu baštinu,  te natječaji koji su na raspolaganju za poduzetničke inkubatore. Veseli i ovo što sam vidjela danas u Pakracu, poduzetnički inkubator koji je nagrađen kao najuspješniji, te širenje poslovne zone. Ono što mi je jako važno jest i Program održivog razvoja lokalne zajednice, preko tri milijuna kuna smo upravo u Požeško-slavonsku županiju do sad financirali i to malih projekta koji su značajni i važni za jedinice lokalne samouprave. U tom dijelu vrlo je važno i ono što smo danas čuli o većim županijskim projektima, možda u nekoj perspektivni i međužupanijskim, s obzirom da projektom “Slavonija” u cijelosti želimo intervenirati na razini pet slavonskih županija,” dodala je ministrica Gabrijela Žalac. Požeško-slavonska županija, naglasio je župan Alojz Tomašević priprema niz velikih projekta u budućnosti.

nnn

“Na ocijenjivanju je jedan veliki projekt koji se nalazi u Ministarstvu zdravlja – podizanje spremnosti i razine naše bolnice, a u pripremi je i dokument za Dom zdravlja pri čemu možemo govoriti o desecima milijuna kuna. Tu je velebni projekt “Kuća graševine” koji obuhvaća tri grada Kutjevo, Pakrac i Pleternica i koji čeka nastavak, a tu očekujemo daljnju potporu ministarstva. Energetska obnova ide dalje, pripremili smo 93 objekta spremna za apliciranje, a svaki mjesec otvaramo jedan ili više gdje su radovi završeni. Gospodarski kapaciteti domaćih i stranih investitora dat će i nove odgovore za razvoj poljoprivrede koja je temelj razvoja gospodarstva na ovom području. Sve to prate i druga ministarstva jer tu je i pitanje akumulacije Kamenska, brza cesta i sve ono što nama daje život i izlazak na otvorenu cestu, a sa svrhom otvaranja radnih mjesta i očuvanja mladih obitelji na ovom prostoru,” naglasio je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn