RADNI POSJET – Ministar graditeljstva Kuščević obišao radove na obnovi škole u Treštanovcima

Datum objave: 11. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

n1

JAKŠIĆ /TREŠTANOVCI – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je boravio u posjetu Požeško-slavonskoj županiji . Uz radne sastanke s čelnicima Županije, gradova i općina ministar je posjetio naselje Treštenovce u općini Jakšić  gdje su u tijeku radovi na energetskoj obnovi područne škole u tom naselju.

Općina Jakšić u suradnji s matičnom osnovnom školom prijavili su uspješno  na natječaj za energetsku obnovu zgradu Područne škole u Treštanovcim. Vrijednost projekta je 365 tisuća kuna kojeg sa 10 posto sufinancira Požeško-slavonska županija, a preostali dio se financira iz sredstava EU fondova. Zgrada škole obnavlja se u sklopu Pilot projektu „Energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Izgrađena je 1954. a zbog njenog trošnog stanja dio roditelja iz naselja Treštanovci prevozi učenike u okolne škole. U sklopu energetske obnove zgrade uređuje se vanjska ovojnica, podovi i stropovi te vanjska stolarija. Energetska obnova osigurat će 80% manju potrošnju energije. Ukupna vrijednost projekta je 365 tisuća kuna od čega će se 90 posto prihvatljivih troškova financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a Županija sudjeluje s 10 posto  sredstava. Početak izvođenja radova bio je planiran za svibanj ove godine ali je posebnim angažmanom županijskih i općinskih tijela pripremljen i započeo s provođenjem dva mjeseca ranije.

“Naš  cilj je da obnovom ove škole zaustavimo propadanje škole koja ima samo tri učenika i to prvog razreda. Narednu školsku godinu očekujemo još tri, a kroz pet godina planiramo da će biti i do deset učenika u ovoj školi. Roditelji iz ovog mjesta upisuju djecu u matičnu školu što je izravna opasnost da se škola gasi, no nadamo se kako će se taj problem sada rješiti,” rekao je ravnatelj matične  OŠ Mladost iz Jakšića Boško Obradović.

DSC_8512

“Pohvalio bih ponajprije župana, načelnika općine i ravnatelja škole na tome što su se aplicirali na sredstva za projekat koji puno znači kako za samu općinu tako i za školu. Ministarstvo prepoznaje projekt graditeljske obnove. Ove smo godine povećali iznos sredstava za energetsku obnovu zgrada tako da na raspolaganju imamo gotovo 200 milijuna kuna. Pozivam sve ravnatelje i upravitelje javnih zgrada, sve župane gradonačelnike i načelnike da prate natječaje, da apliciraju i da se prijavljuju i izravno apliciraju te tako poboljšaju naše građevinarstvo i uvjete života u svojim sredinama,” rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

nn

“Obnovom škole u Treštanovcima želi se zadržati ljude u mjestima u kojima su rođeni i odrasli. Nije Republika Hrvatska jaka koliko je jak grad Zagreb nego koliko je jako najmanje selo i općina,” dodao je ministar Kuščević. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio je ministru na dolasku i potpori naglasivši kao se aktualna Vlada okrenula prema Slavoniji prepoznavajući konačno Slavoniju kao dio Hrvatske. “U županiji imamo 93 objekta koja smo pripremili i aplicirali za projekte energetske obnove. Pokretanjem obnove tih objekata pokrećemo i gospodarstvo, građevinski sektor koji gotovo miruje. Ministru smo spomenuli da  župan, načelnici i gradonačelnici nisu nikakvi šerifi, nego zajedno žele promijeniti i izmijeniti zakone, ubrzati postupak za izdavanje građevinskih dozvola, legalizaciju i sve ono što tišti naše građane,” naglasio je župan Tomašević.

U kratkom kulturno-umjetničkom programu predstavili su učenici Područne škole, blizanci Marko i Nikola Zavrtnik i Matija Blim , a  Folklorna skupina matične škole izvela nekoliko pjesama i plesova ovog kraja. Ministar Kuščević ovom je prigodom u pratnji župana Tomaševića, te načelnika općine Jakšić Ivice Kovačevića i njegovog zamjenika obišao i vrtić u Jakšiću koji je u završnoj fazi izgradnje pri čemu je ministar upoznat s tijekom i planiranim rokom završetka radova.

TEKST: S. Pok    FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn