PU POŽEŠKO-SLAVONSKA: Predstavljen Jumicar – program prometne kulture za najmlađe

Datum objave: 24. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Jumicar je danas predstavljen na igralištu Osnovne škole „Mladost“ u Jakšiću

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. “Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 27 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Naime, ovaj finski koncept obuke djece u cestovnom prometu educira djecu kako se odgovorno ponašati u prometu putem predavanja o ponašanju pješaka i biciklista u javnom prijevozu, svrsi reflektirajuće odjeće, raspoznavanju zvučnih signala u prometu, kao i direktnoj primjeni navedenih znanja,” predstavila je program glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Na postavljenom poligonu učenici su mogli saznati kako vozači vide promet, a kako pješaci te su stekli teoretska i praktična znanja iz područja prometne kulture. Edukaciji su  prisustvovali i  Auto klub Požega, Crveni križ i DVD Jakšić. Po provedenoj obuci polaznici su dobili diplome  o sudjelovanju koje im je simbolično uručio zamjenik načelnika općine Jakšić Mile Barišić, a podršku provedbi programa dao je i ravnatelj škole Boško Obradović.

“Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama,” zaključila je glasnogovornica Janković.

TEKST: S. P.     FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn