PRVO IZVJEŠĆE KOMISIJE – Štete od zadnje elementarne nepogode u 21,9 milijuna kuna

Datum objave: 25. 7. 2016. | Kategorija: Društvo

n (2)

POŽEGA –  Prema prvom izvješću koje je stiglo s terena, štete od elementarne nepogode koja je prije 14 dana pogodila područje gradova Požega, Pleternica i Kutjevo te općina Kaptol i Jakšić iznose 21,9 milijuna kuna – izvjestio je na danas održanoj konferenciji za novinare požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“U tri grada Požega, Pleternica i Kutjevo te u općinama Kaptol i Jakšić na poljoprivrednim površinama nastalo je šteta u iznosu 11,1 milijun kuna. Najveće štete pri tom su nastale na pleterničkom području, slijedi jakšićko područje, Kutjevo te Požega i Kaptol. Štete koje se odnose na građevinske objekte, a stradalo je stotinjak i više kuća te poljoprivrednih objekata iznose 9, 9 milijuna kuna i to 3 milijuna kuna na području Pleternice, 3 milijuna kuna na području Jakšića, 2,5 milijuna kuna na kutjevačkom području, milijun kuna šteta na području Požege i prigradskih naselja te 400 tisuća kuna na području Kaptola.Tu je i prijava u gradu Pleternici za uništenu opremu u vrijednosti 900.000 kuna,” rekao je župan Tomašević dodajući kako su  velike štete nastale i na poljoprivrednim kulturama što će imati dugoročne posljedice.

“Najviše je nastradao duhan i kukuruz, ali i pšenica, zob te soja koja je bila u fazi razvoja. Možemo govori o preko tisuću hektara uništenih kultura – 500 ha duhana, 500 ha  kukuruza te vinogradi posebice na kutjevačkom području. To nije samo pitanje izračuna brojki, već je problem koji će s i dalje reflektirati. Sigurno će biti nedostatak stočne hrane ako su već sada uništene te kulture, neće biti ni dovoljno pšenice, a iz razgovora s poljoprivrednicima problem će se multiplicirati posebice u dijelu cijena. Mnogi koji su planirali hraniti svoju stoku hranom iz vlastite proizvodnje morat će sada ili prodati stoku u bescijenje ili kupovati hranu po visokim cijenama. Štete su nastale i na plastenicima i na nasadima u plastenicima tako da je tu riječ o velikim iznosima, ali i velikim problemima u daljnoj proizvodnji” naglasio je župan.

nn

Nove štete nanijelo je i jučerašnje nevrijeme i velike oborine koji su zahvatili  dijelove Požege, općine Velika, Kutjeva, te Općine Čaglin – devastirane su ceste zbog bujičnih voda, električna energija je nestajala, a pravi razmjere tih novih šteta vidjet će se nakon prvih izvješća. ” A tek je kraj srpnja i još ne znamo kako će biti u kolovozu, koliko još izvanrednih situacija možemo očekivati. S resornim ministrom sam se čuo kada se dogodilo zadnje veliko nevrijeme, sada mu šaljem izvještaj i dopis. Ministar je obećao da će za našu županju pronaći dio  sredstava kada se obrade sva izvješća i očekujemo da će prema našim poljoprivrednicima ta sredstva biti isplaćena u što kraćem roku. Nažalost, nakon tri godine nepogoda nije se dobila gotovo niti jedna kuna pomoći, ali vjerujem i očekujem da će se ovoga puta sredstva pronaći,” rekao je  župan Tomašević.

Dodaje kako ovako velike oborine uvijek i ponovo na stol stavljaju pitanje akumulacije Kamensko. Poslije velikih kiša koje su pale a bilo je i 40 do 50 litara po četvornom metru, zbog nemogućnosti odlaska vode s polja nastajale su nove štete – trulež i bolesti te nemogućnost stavljanja zaštite. I kad  je nevrijeme, kada su ovakve situacije, uvijek dolazi pitanje odvodnje i uvijek se vraćamo na naše akumulacije, uređenja vodotoka i   Orljave i ostalih rijeka. Akumulacija Kamensko projekt je koji želimo staviti u punu funkciju, bez toga nema ni obrane od poplave ni navodnjavanja, a u ovakvim situcijama očito je koliko je potreban našem području,” rekao je župan.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn