PRVIH GODINU DANA – Župan Alojz Tomašević: Razvoj gospodarstva i poljoprivrede naše su osnovne strateške odrednice

Datum objave: 16. 6. 2014. | Kategorija: Društvo

zupan

POŽEGA-  Tematskom tiskovnom konferencijom  župan Alojz Tomašević obilježio je danas godinu dana od kako je stupio na čelno mjesto Požeško-slavonske županije.

Podići gospodarstvo županije na višu razinu osnova je rada Požeško-slavonskog župana ne samo u proteklih godinu dana već i za naredno razdoblje. “Već ove godine na razni županije imamo projekata u vrijednosti oko milijardu  i 400 milijuna kuna spremnih za ono vrijeme kada će biti raspisani natječaji i kada će ti projekti biti stavljeni u punu funkciju razvoja gospodrstva. Temeljna smjernica nam je poljoprivreda, prehrambena  industrija i turizam, to su osnovne strateške odrednice Strategije razvoja Požeško-slavonske županije, dokumenta koji je u izradi za razdoblje od 2014- 2020. godine i  bez kojeg  nećemo doći do sredstava Europske unije,” naglasio je župan Tomašević dodajući kako je uveo i novine u radu županijskih ureda te otvorio vrata građanima a posebice investitorima koji žele ulagati na ovom području. Govoreći o projektima, kao posebno značajne župan je istaknuo suvremenu hladnjaču u Lipiku kapaciteta 3500 tona koja će biti stavljena u rad za dva- tri tjedna, te projekt Brze ceste  za koji do jeseni očekuju raspisivanje natječaja za izradu dokumentacije, za dionicu Zakorenje- Godnjak.

Posebno se zalaže i za projekt akumulacije Kamenska.”S  kapacitetom deset milijuna kubika vode Kamenska nam je važna  ne samo zbog  navodnjavanja već i kao preventiva od poplava- to je investicija vrijedna oko 35 milijuna kuna, a evo za sad već imamo 75 milijuna kuna štete od poplava. Za taj projekt s pravom očekujemo podršku ne samo resornih ministarstva već i predsjednika RH Josipovića koji je obećao osobno razgovarati s direktorom Hrvatskih voda,” naglasio je župan Tomašević.

“Poljoprivreda s 85 tisuća hektara koje želimo staviti u punu funkciju i prerađivačka industrija ključ su razvoja naše županije.Činjenica je da ovdje znamo pisati projekte i predstaviti ih, a ovo je ruralni razvoj o kojem stalno govorimo. Očekujemo raspisivanje natječja, a ministire javno pozivam: Gospodo probudite se, imate još vrlo kratki rok za djelovanje do kraja ove godine raspisati natječaje kako bi došli do tih čuvenih milijuna  o kojima govorite, koje Europska unija ima za Hrvatsku i koji su ispregovarani,” poručio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uz napomenu kako u ovih godinu dana jedino nije zadovoljan suradnjom s ministrima i vladom RH koji, kako kaže, kao da ne žele dati podršku Slavoniji i Požeško-slavonskoj županiji.

“Poslao sam nekoliko poziva ministarstvima kako bi me kao župana primili na razgovor, kod direktora Hrvatskih voda na razgovor čekam već dva mjeseca, no nema pozitivnog odgovora, ne mogu “dobiti termin”. Ne dolazim privatno već kao župan razgovarati o projektima. S naše strane poziv za suradnju i dalje stoji i svi su dobro došli u našoj županiji, no nisu nas posjećivali ni za vrijeme poplava. Vrijeme prolazi, prolaze mandati i svatko se od nas  pa i ministiri, mora pitati- što sam učinio u svom mandatu,” zaključio je župan Tomašević.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn